Műsorújság
RTL Most

Palkovics: segély helyett munka

A keddi sajtótájékoztatón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be. Ha van munka, akkor minden van, ezért a vírussal folytatott háború idején a munkahelyek megtartása, teremtése a fontos, mondta.

A magyar kormány 3 hónapra 70 százalékban átvállalja a munkavállalók bérét, de csak ha „nem otthon vannak a munkavállalók”, és rövidített munkaidőben dolgoznak. 

40 százalékos bértámogatást kapnak a kutatás-fejlesztésben dolgozók. 

2020. július 1-től 2 százalékkal csökkentik a szociális hozzájárulási adót. 

Azonnali online képzéseket indítanak el a feleslegessé vált munkaerő átképzésére digitális úton. A tandíj 95 százalékát az állam állja. 

0% kamatozású felnőttképzési diákhitel indul azoknak, akik át akarják képezni magukat. Az egyetemi hallgatók egyszeri 500 ezer forintos, 0 százalékos hitelt kaphatnak.

Eltekintenek annak a 75 ezer hallgatónak a nyelvvizsga-kötelezettségétől, akiknek emiatt áll jelenleg a diplomájuk. 

Beruházási támogatások, kedvező hitelek, adócsökkentések lesznek. Az állam így támogatja a turizmust, a kreatív ipart, a egészségipart, a mezőgazdaságot, logisztikát.

Felfüggesztik az idegenforgalmi adót az év végéig. Felújítási támogatást kapnak a vendéglátóipari egységek. Június 30-ig 4%-ra csökken a SZÉP Kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is.

Támogatni fogja az állam az egészségipart, szeretnék, ha a magyar gyógyszergyártók nagyobb szerepet kapnának. 

Hitelgaranciás tőkeprogramokat hoznak létre a likviditás biztosítására. 2000 milliárd forint értékben lesznek hitelek, 500 milliárd forint értékben lesz állami garancia.

2021-ben egy heti plusz nyugdíj fog járni, majd minden évben növelik, amíg teljesen vissza nem építik a 13. havi nyugdíjat. A családi pótlék addig jár, amíg a veszélyhelyzet tart.

A magyar GDP 18-20 százalékát szánják a gazdaság megvédésére, de ez növekedhet is.

Legnézettebb videók