Műsorújság
RTL Most

OSCAR-JELÖLÉSEK: Kikkel versenyez a Testről és lélekről?

A Víz érintése - ez a hidegháborús Amerikában játszódó fantasy-film kapta a legtöbb, szám szerint 13 Oscar-jelölést az amerikai filmakadémától. 20 eddigi jelölése után újra a legjobbak közé választották Meryl Streepet a Pentagon titkai című filmben nyújtott alakításáért. Most először jelöltek női operatőrt a díjra, és nyolc év után ismét került nő a legjobb rendezők közé.

Tündérmese a hidegháborús Amerikában. Ez a Víz érintése. Guillermo del Toro filmje egy titkos kormányzati létesítményben játszódik, ahol a néma takarítónő beleszeret az egyik kísérleti alanyba, egy kétéltű lénybe. A történet összesen 13 jelölést gyűjtött be az Amerikai Filmakadémiától - köztük a legjobb színésznő, a legjobb rendező és a legjobb film kategóriájában. Ugyanez az alkotás kapta a legtöbb jelölést a két héttel ezelőtti Aranyglóbusz gálára is, de akkor végül csak a rendezést jutalmazták.

Nagy vetélytárs volt akkor, és lehet most is a Három óriásplakát Ebbing határában. A gyilkosság miatt lányát elvesztett anya rendőrséggel vívott harcát elmesélő filmet ezúttal hét kategórában jelölték.

Érdekesség, hogy a film két mellékszereplőjét, Sam Rockwellt és Woody Harrelsont is rátették a legjobb mellékszereplők öt fős listájára. A legnagyobb esélye az Oscarra a főszereplő Frances McDormandnek van, még akkor is ha a 21. Oscar-jelölését begyűjtő Meryl Streeppel száll harcba az elismerésért, akit a Pentagon titkai című filmben nyújtott alakításért jelöltek.

Történelmi jelölés az operatőrök között. Most először került a legjobbak közé nő ebben a kategóriában. Rachel Morrison a Mudbound című filmet jegyzi, amely az amerikai etnikai feszültségekről szól Mississipi államban a második világháború után.

Nyolc év után újra van nő is a legjobb rendezők listáján. Greta Gerwig írta és rendezte a Lady Bird című filmet, amely egy a felnőtt korba érő lány és anyja kapcsolatát mondja el.

Nyolc jelölést kapott a Dunkirk című második világháborús dráma.

S ha már második világháború, akkor a szakértők szerint a férfi színészek között a legnagyobb esélyes az Oscarra az Aranyglóbuszt is bezsebelő Gary Oldman, aki Churchillt alakítja A Legsötétebb óra című filmben.

Ölébe hullott a szerep, de élt vele. Christopher Plummer második Oscar-díját zsebelheti be, miután jelölték a Világ összes pénze című filmben nyújtott alakításáért. A szerepet eredetileg Kevin Spacey játszotta, de színész szexuális zaklatási ügyei miatt, jeleneteit Plummerrel újraforgatták az ősszel.

És végül, de nem utolsósorban itt megnézheti a legjobb idegennyelvű film kategória jelöltjeit:

A Fantastic Woman (Chile)


Testről és lélekről / On Body and Soul (Hungary)


The Insult  (Lebanon)


Loveless  (Russia)


The Square (Sweden)

Legnézettebb videók