Műsorújság
RTL Most

Orbán Viktor önkényuralmi rendszert akar kiépíteni?

„Amíg a demokráciákban vitatkoznak, addig az önkényuralmi rendszerek cselekednek” - idézte egy amerikai kutatóintézet elemzőjét egy szombati konferencián a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint bár a magyarok a demokráciát értékelik többre, mégis a nem demokratikus berendezkedésű országok a sikeresek, mint például Kína, Oroszország vagy Brazília. Kéri Barnabás riportja.
A miniszterelnök szombaton továbbá elmondta: a Charlie Hebdo párizsi lap elleni terrorakció sokkolta a kontinenst, de még mindig nincsenek válaszok a bevándorlás problémájára a politikai korrektség miatt. Orbán Viktor úgy látja Európa képtelen olyan egyértelmű választ adni a bevándorlás ügyében, mint például Ausztrália, ahová nem engednek be egyetlen bevándorlót sem. 

A miniszterelnök a volt NATO főtitkárt idézve azt mondta: a változó világban Kína, Brazília vagy Oroszország ma sikeresebben működik, mint a nyugati demokráciák. Egy amerikai kutatóintézet elemzőjét is idézte, amikor az autokratikus rendszerek sikeréről beszélt. Vagyis azoknak az országoknak az eredményeiről, amelyekben egy kézben összpontosul a hatalom.

Az ellenzéki pártok az elhangzottakból azt a következtetést vonták le, hogy Orbán Viktor önkényuralmi rendszert akar kiépíteni Magyarországon. A Jobbik szerint akkor működne Magyarországon valódi demokrácia, ha meghallgatnák az embereket, a Párbeszéd Magyarországért úgy látja: egyszerűbb önkényuralmi rendszert működtetni, mint demokráciát, a liberálisok szerint pedig Orbán Viktor arra készül, hogy kivezeti az országot az Európai Unióból.

Ma szerettük volna a miniszterelnököt arra kérni, hogy ő is értelmezze az általa elmondottakat, de az iraki kurd régió elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón nem kérdezhettünk. A miniszterelnök sajtófőnöke arra a kérdésünkre: Valóban autokratikus berendezkedésű Magyarországot szeretne-e a miniszterelnök, úgy válaszolt: Javaslom úgy értelmezni a miniszterelnök beszédét, ahogyan az elhangzott.


A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók