Műsorújság
RTL Most

Orbán Viktor azt mondja, ő nem segítette Mészáros Lőrinc gazdagodását

Orbán Viktor nem gondolta, hogy ekkora botrány lesz Európában a kormány tájékoztatási kampányából. A miniszterelnök ezt egy nőnap alkalmából rendezett háttérbeszélgetésen mondta, amelyre az RTL újságíróját is meghívta. Azt mondta, attól sem tart, ha a Fidesz kikerül a Néppártból, de azt vallja, hogy az elrontott kapcsolatokat meg kell próbálni megjavítani. Az egészségügyben szerinte nem lehet gyorsan változást elérni, mert akik benne vannak, nem érdekeltek a rendszer átalakításában. Szerinte vicc, amit a lapok Mészáros Lőrinc vagyonáról és gazdagodásáról írnak.

 

 

Az Európai Néppárt jövőjéről, az európai parlamenti választásról, az egészségügyről és Mészáros Lőrinc gazdagodásáról is beszélt Orbán Viktor pénteken reggel egy háttérbeszélgetésen, amelyre az RTL újságíróját is meghívta. Nőnap alkalmából ült le öt újságírónővel beszélgetni. A kérdésekre másfél órán keresztül válaszolt, de a beszélgetésről nem készíthettünk felvételt.

 

 

Európai kérdések

Orbán Viktor azt mondta, nem gondolta, hogy ekkora botrány lesz a kormányzati tájékoztatási kampány plakátjaiból, amelyeken Soros György mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke látható. A miniszterelnök szerint a plakát Muppet-show jellegű, ezért nem érti, miért találták sértőnek. Az elmúlt napokban már beszélt telefonon Jean-Claude Junckerrel, akiről azt mondta, hogy jó viszonyban van vele, "jó karakter, nehéz vele összeveszni". Azt is hozzátette, hogy az Európai Bizottság elnöke a rendszerváltásban játszott szerepe miatt a hősének tartja őt.

A plakát miatt az elmúlt napokban több európai jobboldali párt kérte, hogy zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból. Manfred Weber, az Európai Néppárt listavezetője három pontos ultimátumot is adott a Fidesznek, ennek egyik pontja az volt, hogy kérjenek bocsánatot a plakátokért. Orbán Viktor szerint neki nem esik le a gyűrű az ujjáról, ha bocsánatot kell kérni. "Miután senkit nem akartam megbántani, ezért okom nincsen rá, de ellenemre sincsen” - mondta.

A plakát másik szereplőjéről, Soros Györgyről azt mondta, hogy a rendszerváltás idején jó dolgokat tett Magyarországon, nagy érdeme volt a kommunista rendszer bukásában, de ez nem menti fel a jelenlegi tetteiért.

Azt mondta, akkor sem számol veszteséggel, ha a Fidesz kikerül a Néppártból. Arra a kérdésünkre, hogy ő hol látná szívesen a Fideszt, azt mondta, hogy szerinte ha egy kapcsolat elromlik, akkor nem az a megoldás, ha otthagyjuk, de ha kiderül, hogy már nem javítható, akkor meg kell változtatni. Szerinte a következő napok fogják eldönteni, mi lesz a Fidesz sorsa az Európai Néppártban. Már beszélt Junckerrel, pénteken telefonon beszél Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökkel, és a következő napokban telefonon és személyesen Manfred Weberrel is beszél majd. Nem kell mindent pontosan megtervezni, mondta, hagyni kell az életnek, hadd alakuljon.

 

A Fidesz a galérián, az ellenzék a földszinten

Bár az elmúlt hetekben főleg az európai uniós politikával foglalkozott, Orbán azt mondta, őt az európai politika csak a magyarok szempontjából érdekli. “Engem a belpolitika érdekel, én nem európai politikus vagyok”, mondta, Magyarországot pedig “szerelmi kérdésnek” nevezte. Azt mondta, hogy a kormányzati politikában találja meg azokat a kihívásokat, amik a magyar pártpolitikából hiányoznak. De az is mondta, hogy a választásokat soha nem becsüli le, mert nincs olyan választás, amit ne lehetne elveszteni. Hiába játszik a Manchester United a Felcsút külsővel, nincs olyan, hogy tízből tíz meccset megnyerjen, egyet el fog veszíteni, és soha nem lehet tudni, hogy melyik lesz az az egy. Szerinte a pártpolitika és egy választás is ilyen.

 

 

Attól azért nem tart, hogy ez a vereség most fog bekövetkezni. Szerinte az ellenzéknek az a legnagyobb problémája, hogy csak azzal foglalkozik, hogy a Fidesz mit csinál. “Azon kívül, hogy minket gyalulnak, nem mondanak semmit”, nincs válaszuk Magyarország problémáira, nem tudják, mit kellene csinálni az országgal. “A földszinten járkálnak, és az emeleti galériáról kellene ránézni a világra”.

Azt szeretné, ha a Fidesz az európai parlamenti választásokon legalább akkora támogatást kapna, mint tavaly áprilisban.

 

Az egészségügy sose lesz jó

Az RTL azon kérdésére, hogy nem aggasztja-e az egészségügy helyzete, azt mondta, hogy ez régi és nem kormányfüggő probléma Magyarországon. Azt mondta, hogy az egészségügy átalakításának nem intellektuális akadálya van, nem az a baj, hogy a kormány nem tudja, hogy mit kellene tenni, még csak nem is elsősorban a pénz hiányzik, hanem az egészségügyben dolgozók hozzáállásán, személyes érdekein múlik, hogy egy változtatást át lehet-e vinni vagy sem. “Az egészségügyben nem egy-egy változás eldöntése a nehéz, hanem az, hogy az érintetteket hogy lehet érdekeltté tenni abban, hogy a változás bekövetkezzen” - mondta.

Ezért jó szerinte, hogy Kásler Miklós személyében most olyan minisztere van a területnek, aki belülről ismeri az egészségügyet, ismeri a viszonyokat, és azt, hogy mik a legfontosabb teendők. De azt is megjegyezte, hogy szerinte soha nem lesz olyan az egészségügy, hogy mindenki elégedett legyen vele.

A Magyar Tudományos Akadémia körüli vitákat falsnak nevezte, szerint csak azért ilyen túlfűtött ez a kérdés, mert egzisztenciákról van szó. Az Akadémia vagyonát érinthetetlennek nevezte, ami az övék, azt nem lehet tőlük elvenni, mondta, de szerinte az normális, hogy a költségvetési források elköltését az akajra meghatározni, akinek pénzügyi felelősséget kell vállalnia érte.

 

Mészáros Lőrinc? Ne vicceljen!

"Én ezen csak nevetek, az összes ilyen vagyonlista vicces dolog" - mondta Orbán Viktor arra, hogy Mészáros Lőrinc a Forbes szerint nyolc év alatt Magyarország leggazdagabb emberévé vált. Szerinte a vállalati  vagyonokat nem lehet így szemlélni, és bármit írnak az újságok, Magyarországon nincs oligarcha-rendszer. Szerinte ugyanis ennek az a lényeg, hogy az erős gazdasági csoportok megpróbálnak befolyást gyakorolni a politikára. Én ezt nem hagyom - mondta. Nem segítette senki, így Mészáros Lőrinc gazdagodását sem - állította.

 

 

 

Az RTL kérdésére azt mondta, hogy nem az ő, hanem az ország érdeke az, hogy legyenek erős magyar gazdasági csoportok, szerinte ebben még mindig le vagyunk maradva a szomszédos országoktól is. Megkérdeztük, hogy ha ez így van, miért mégis csak olyanok gazdagodtak a kormányra kerülése óta, akik közeli kapcsolatban vannak vele. “Maga szerint egy baloldali ember az elmúlt tíz évben nem gazdagodott úgy, mint egy jobboldali? Ne vicceljen” - mondta, és hozzátette, hogy ő olyan vállalkozásokat is támogatott, akik magukat "feketeseggűnek" nevezték előtte.

Orbán Viktor utoljára több mint tíz éve, még ellenzéki politikusként adott interjút az RTL-nek. Most azt mondta, ezen nem is fog változtatni, nem ad interjút, mert az újságírók rosszindulatú kérdéseket tesznek fel neki ahelyett, hogy elmondhatná, amit fontosnak tart.

Képek forrása: Miniszterelnöki Kabinetiroda

Legnézettebb videók