Műsorújság
RTL Most

MAGYAR FEJLESZTÉS: A festék fűtené be a lakást!

Speciális, energiatakarékos felmelegítésre alkalmas festék fejlesztésébe kezdett egy festékgyártó cég és a műszaki egyetem csapata. A cég ügyvezetője szerint ez a termék forradalmasíthatja a lakásfelújítást a következő évtizedekben és a tervek szerint 2020-tól elérhető lesz.

Egyelőre a prototípus megalkotásáról kötött megállapodást a festékgyártó cég és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke.

A speciális falfesték elektromos fogyasztónak minősül, olyan rendszer, amely áramforrásból, szabályozó rendszerből és elektromos vezetőképességgel rendelkező adalékokat tartalmazó festékből áll. A termék a tervek szerint minden háztartásban kiépíthető lesz, de azt csak erre képzett, külön engedéllyel rendelkező szakember tudja majd telepíteni.

 

A fűtőfesték idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet: körülbelül 6 négyzetméteres felülettel egy 60-70 négyzetméter területű lakást fel lehet fűteni, 300-350 watt/m2 teljesítmény mellett.

A fűtőfesték előnye, hogy használatával jelentősen csökkenthető a lakások ökológiai lábnyoma, és olcsóbb kiépíteni, mint a hagyományos fűtési rendszereket. A fejlesztői csapatban magyar szakemberek vesznek részt, az egyetemi tanszék és a festékgyár csapata ősszel szeretné bemutatni a prototípust a nyilvánosság előtt.

Legnézettebb videók