Műsorújság
RTL Most

„Kívánjuk a sajtó szabadságát!”

Március 15-én nem csupán az 1848-as forradalom és szabadságharcra emlékezünk, hanem a szabad magyar sajtó megszületésére is.

1848-ban ezen a napon nyomtatták a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt, vagyis az első szabad magyar sajtó termékeit. A Tizenkét pontból az első rögtön a sajtó szabadságát és a cenzúra eltörlését követelte, a többi forradalmi követelés csak ezután következett.

Kép: Wikipédia

1848. március 15-én a polgári sajtószabadság elvét mondták ki, annak törvénybe foglalása viszont hosszabb folyamat volt. Egészen április 11-éig kellett várni, hogy kihirdessék V. Ferdinánd magyar király által is szentesített 1848: XVIII. törvénycikket a sajtószabadságról. Ennek köszönhetően szakítottak az előző ellenőrzési felfogással és eltörölték a cenzúrát. A kivívott sajtószabadság nagy lendületet vitt a hírlapéletbe: ekkor indult a Budapesti Híradó, a Pesti Divatlap, a Honderű és az Életképek. A szabadságharc leverése után a szigorú cenzúra csak egyetlen napilapot hagyott meg a Pesti Naplót.

Kép: Wikipédia

A magyar sajtó napját 1990 óta ünnepeljük. És ezen a napon adják át Magyarországon a Széchenyi-, Kossuth- és József Attila-díjakat.

Legnézettebb videók