Műsorújság
RTL Most

Játszva küzdhetünk a demencia ellen

Alig két hét alatt világszerte több mint egymillióan töltötték le a telefonjukra vagy tabletjükre a Sea Hero Quest (A tenger hőse) nevű játékot. Első ránézésre a tengeri szörnyes, jéghegykerülgetős játék ugyanazt az élményt nyújtja, mint a hasonló nyomogatós- pontgyűjtős applikációk. Első ránézésre...

A történet szerint egy ifjú tengerész indul útnak, hogy visszaszerezze apja emlékeit. A játék három fő feladatból áll: labirintusokban kell megtalálni a helyes utat, jelzőrakétákat kell kilőni a játékosok tájékozódási képességeinek tesztelésére, és aranyos lényeket kell üldözni, majd lefotózni. És miközben önfeledten játszunk, még jó ügyet is szolgálunk. A hajót irányító mozdulatainkból ugyanis a program rengeteg anonim adatot gyűjt. Két perc játékkal annyi adatot szolgáltatunk a kutatóknak, amennyit hagyományos módszerekkel öt óra alatt tudnának megszerezni. A felhasználók az első két hétben 11 évnyi adatot gyűjtöttek, ezeket a demencia, közelebbről az Alzheimer-kór elleni küzdelemhez használják fel a tudósok.

 

 

Magyarországon legalább 250 ezer ember szenved ebben a kórban, de családtagjaik révén sokkal többen, legalább egymillióan érintettek. A szellemi leépüléssel, emlékezetzavarral járó betegség a tünetek megjelenését követően nagyjából tíz éves lefolyású. A kór kialakulásához vezető folyamatok azonban már sokkal korábban elkezdődnek. Az ellátásában nagyon fontos a korai felismerés, ebben segíthet a mostani kutatás.

 

„A kutatók hozzáférése egy ekkora méretű nyílt adathalmazhoz ilyen rövid idő alatt pontosan az a típusú innováció, amelyre a demencia kutatásában a következő áttörés eléréséhez szükséges”- nyilatkozta Hilary Evans, az Alzheimer’s Research kutatóintézet vezetője. A játékot a Glitchers fejlesztette a University College London, a University of East Anglia és az Alzheimer's Research kutatóintézet közreműködésével és a Deutsche Telekom Csoport vállalatai, így a Magyar Telekom is beszállt a terjesztésébe.

A magyarok egyébként élen járnak a letöltésben, már 70 ezren játszanak a Tenger Hősével. A játék magyar nyelven elérhető Andriodra és iOS-re is. A Sea Hero Quest több mint egy játék, küldetés az emberi agy megmentésére – írják a fejlesztők.

A Fókusz bővebben foglalkozik a témával!

 
Forrás: http://www.seaheroquest.com/hu

Legnézettebb videók