Műsorújság
RTL Most

Ezek a csődvédelem feltételei

Ősztől jön a családi csődvédelem, ami az adósságspirálba került emberek nagyjából felén segíthet az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint. A KDNP szerdán nyújtotta be azt a törvénytervezetet, ami végső mentsvára lehet azoknak, akik nem tudják fizetni a hiteleiket, közüzemi számláikat. Az önként vállalt törlesztési terv betartását csődbiztos ellenőrzi majd öt évig, ami után a tartozás egy részét elengedik.
A bajba került hiteleseknek már eddig is több segítséget nyújtott az állam, hogy ne kerüljön senki az utcára. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő azt mondta, az árfolyamgát 170 ezer, a Nemzeti Eszközkezelő körülbelül 15 ezer adóson segített. De a számítások szerint még így is nagyjából 120 ezer család van, amelynek gondot okoz, hogy visszafizesse tartozását. Egy részüknek nyújthat segítséget a családi csődvédelem. Az erről szóló javaslatot szerdán nyújtotta be a parlamentnek a KDNP.

Aki csődvédelmet szeretne, a kormányhivatalnál kell jelentkeznie, ott vizsgálják meg, hogy megfelel-e a feltételeknek.

Ezek közül a legfontosabbak, hogy az adósoknak legalább 2 millió, de legfeljebb 60 millió forintos tartozásuk lehet. Fontos, hogy az egyik tartozás hitel legyen, és legalább fél millió forintos. Feltétel az is, hogy három hónapja elmaradásban legyenek a törlesztéssel.
 

A csőd időszaka legfeljebb öt év lehet. Ez alatt egy csődbiztos felügyeli, hogy mire mennyit költhet az adós. Ha minden rendben ment, öt év után elengedik az adósság egy részét. A KDNP alelnöke az RTL II Magyarul Balóval című műsorában azt mondta, az adósoknak nem csak ezért áll érdekükben betartani az egyezséget.

A családi csődvédelmet egyedülállók és élettársak is kérhetik. Az MSZP szerint már rég be kellett volna vezetni ezt a fajta segítséget.

A javaslatról a tervek szerint még a tavaszi ülésszakban dönt a parlament, és ősztől már kérhető a családi csődvédelem.

A teljes RTL Híradót megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók