Műsorújság
RTL Most

Elhunyt Baló György

71 éves korában elhunyt Baló György, a magyar televíziós újságírás meghatározó személyisége.

Baló György angol-német szakon diplomázott 1970-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Szakmai pályafutását az az MTV Híradójánál kezdte: gyakornokként indult a Híradónál, majd szerkesztő-műsorvezető lett. 1975-től külpolitikai műsorokat készített, bejárta a világot. Több mint egy tucat, a maga idején meghatározó műsort szerkesztett és vezetett. A rendszerváltozás idején az MTV 2-es csatornájának igazgatója lett. 1989-ben rövid időre a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöki tisztét töltötte be. Később a köztévé választási irodájának és választási műsorainak állandó vezetője volt.

1997-től 2000-ig az egyik műholdas országos kereskedelmi csatorna vezérigazgatója volt, ezt követően visszatért a Magyar Televízióhoz, ahol műsorokat szerkesztett és vezetett, majd 2002-től kulturális igazgató volt. Később visszatért a képernyőre, vezette az Este és a Szólás Szabadsága műsorait. Utolsó műsora 2010-ben Kassza címen futott az MTV-ben, ahonnan 2012-ben távozott.

Három év kihagyás után, 2015. február 2-án tért vissza a televízió képernyőjére: ekkor indult Magyarul Balóval című műsora. A kezdetben az RTLII-n, majd az RTL Klubon látható napi közéleti háttérműsorában Baló György a tőle megszokott stílusban és alapossággal dolgozta fel a legfontosabb politikai, közéleti eseményeket és fejleményeket, és szakértők segítségével mutatta be meg egy-egy hír hátterét, összefüggéseit.

Négy évvel ezelőtt így nyilatkozott a Fókusznak életéről és hivatásáról:

 

A műsorvezető minden komoly szakmai elismerést megkapott. 1988-ban Balázs Béla-díjat, 1991-ben Pulitzer-emlékdíjat, 2017-ben Prima Primissima díjat vehetett át.

 

Az RTL Magyarország valamennyi munkatársa őszinte fájdalommal búcsúzik szeretett kollégájától.

Legnézettebb videók