Műsorújság
RTL Most

CANNES: jubileumi fesztivál magyarokkal

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett indult a cannes-i filmfesztivál. A sztárokat azonban ez egyáltalán nem zavarta, ugyanolyan magabiztosan ünnepeltették magukat a vörös szőnyegen, mint az elmúlt 70 évben. Az idei zsűri elnöke Pedro Almódovar, de olyan színészek is részt vesznek a döntéshozatalban, mint Will Smith vagy Jessica Chastain.

A francia városban úton-útfélen biztonsági kamerák, beléptető kapuk, fegyveres őrök vigyázzák a filmünnepet.

 

A fesztiválon több magyar film is képviseli Magyarországot. Köztük Mundruczó Kornél legújabb filmje, a Jupiter holdja, melynek világpremierje most pénteken lesz, a fesztiválon. A film a hivatalos versenyprogramba is bekerült.

Íme az előzetese:

Mundruczó Kornél ezzel a filmmel ötödik alkalommal szerepel a világelső filmfesztivál hivatalos programjában, ami kizárólag a legnevesebb, világszerte jegyzett filmes alkotóknak adatott meg.

“A Jupiter holdja egy olyan világban játszódik, ahol elveszítettük az erkölcsi kapaszkodókat. Zuhanunk. Elfelejtettünk felfelé nézni. Korunk Európájában, olyan sorsfordító helyzetekben, mint a menekültválság, nincs iránytűnk ahhoz, hogy hogyan kell helyes döntéseket hozni. Engem a legjobban az foglalkoztat, hogy létezik-e közös hit, ami összeköthet még minket. Van-e megváltódás? Mi adhat reményt a legnehezebb időkben?” – teszi fel a kérdést Mundruczó Kornél.
 
A történet:

A Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól egy különös barátság történetén keresztül. Egy menekülő fiút, Aryant, meglövik a határon. Csodálatos módon levitálni kezd. A menekülttábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern kimenekíti őt, mert üzletet lát a fiú különös képességében. Útlevelet ígér neki. A fiú rááll a kétes szövetségre. A csodával való találkozás azonban felbolygatja az orvos életét. Új válaszokat kell találnia mindenre, amiben eddig hitt.
 

Az RTL Híradóban korábban már bemutattuk, hogyan készültek a film látványos jelenetei:

A hazai mozikban június 8-án debütál a film.

Ott lesz még Cannesban Kristóf György: Out című filmje – ami az „Un Certain Regard” kategóriában versenyez, és Szentpéteri Áron: Láthatatlanul című rövidfilmje a „Cinéfoundation” kategóriájában mutatkozik be.

És a jubileum révén egy igazi magyar klasszikust is vetítenek majd, az 1956-ban Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével bemutatott Körhinta most a „Cannes Classics” keretein belül tér vissza. Fábri Zoltán filmjének egy felújított változatát nézhetik majd meg a résztvevők.

 

 

Legnézettebb videók