Műsorújság
RTL Most

600 ezer ügyfelet hagy itt az E.ON

A törvény szerint csak az szerződhet át új gázszolgáltatóhoz, aki az előző közműcéggel minden tartozását rendezte. A Népszabadság írt erről, miután kiderült: az E.ON is kivonul a magyar lakossági gázpiacról. Hogy ki veszi át a cég 600 ezernél is több fogyasztóját, az a Magyar Energia Hivatal által kiírt pályázaton derül majd ki. A nemrég beindított Nemzeti Közműszolgáltató jelezte: felkészült az ügyfelek átvételére, és pályázik. Holoda Attila az Orbán-kormány volt államtitkára szerint a veszteséges cégek helyébe lépő állami közműszolgáltató is veszteséges lesz a rezsicsökkentés miatt.
Az E.ON honlapján már olvasható a közlemény, amelyben a német érdekeltségű cég hivatalosan is bejelenti: a GDF Suez után ők is megszüntetik a lakossági gázellátással foglalkozó üzletágukat. Indokként csak annyit írnak, hogy a lépés a vállalat stratégia átalakításába illeszkedik. Nyilatkozni nem akartak.

A törvény szerint mindenkinek biztosítani kell a gázellátást az E.ON kivonulása után is, de a jogszabályok szerint csak az köthet új szerződést egy másik szolgáltatóval, aki egy forinttal sem tartozik a kivonuló cégnek. Azaz sok hátralékkal küzdő ügyfelet érinthet kellemetlenül az E.ON lépése a szocialisták szerint.

Az Orbán-kormány korábbi energetikai államtitkára szerint hosszú távon azoknak a fogyasztóknak sem lesz jó, akik a rezsicsökkentés miatt veszteségessé vált közműcégtől átszerződnek majd az állami holdinghoz.

Az uniós előírások szerint az állam nem vállalhatja át a veszteséget, ezért kell majd, a szakember szerint az áremelés.
 

A Fidesz szombaton nem akarta kommentálni az E.ON kivonulását. Az energiahivatalnál azt mondták: megkapták az E.ON hivatalos kérelmét, és vizsgálják a részleteket. Egyelőre azt sem tudták megerősíteni: valóban csak az szerződhet-e át az új szolgáltatóhoz, akinek egyetlen forint tartozása sincs az E.ON-nál. Egyelőre csak azt lehet biztosan tudni, hogy 15 napon belül pályázatot írnak ki a 600 ezer ügyfél ellátására.

A Főgáz államosításával nemrég megalapított Nemzeti Közműszolgáltató már bejelentette: indul a pályázaton, amelyen megszerezheti az E.ON több mint 600 ezer ügyfelét. A Miniszterelnökség közleményében azt írja: „Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. és az irányítása alatt működő Főgáz Zrt. minden szempontból készen áll az E.ON fogyasztóinak átvételére."

A teljes adást visszanézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók