Műsorújság
RTL Most

Zimmer Ferizéstől a villantós bikinikig: mennyit változott a Balaton?

Első ránézésre az ’50-es ’60-as évek Balatonja és a mostani között úgy tűnik óriási a különbség, azonban meg fogják látni, hogy nem is annyira. Na persze változott ez-az.

Ilyen videoklipet most már biztos nem merne forgatni Demjén Ferenc, de az is 100%, hogy Korda Gyuri bácsi se emelkedni ki a habokból hölgykoszorúban a lenyugvó balatoni napfényben. A majd 600 négyzetkilométeres tó viszont máig ihleti a dalszerzőket. Kit ilyen, nehezem megfogalmazható nótára:

Azt hiszem mostanra már mindent megzenésítettek, amit a Balatonnal kapcsolatban érdemes volt, sőt még azt is, amire nem is gondolnánk. Na igen, a tóhoz eljutni már ’60-as években is gondokat okozott. Építkeztek is serényen, hogy a napozni és fürdeni vágyó magyar nép gyorsan és kényelmesen jusson a Balatonhoz.

Vegyük például Fonyódot 1913-ban. Kiss István szobrász alkotása mögül 1961-re eltűntek a beton padok. Mostanra pedig már fák és árnyat kereső turisták veszik körül. De ott van a Balaton Sound fesztivál is, Zamárdiban. Az egy főre eső kigyúrt srácok és modell lányok aránya ma talán itt a legmagasabb az országban. 1943-ban viszont még sehol nem voltak a parti arcok, pedig bulizni már régen is tudtak a fiatalok.

És hiába mondjuk, hogy régebben még kevesebbet mutattak a lányok, meg, hogy bezzeg akkoriban nem voltak kihívóak a fürdőruhák. Na jó, talán a ’30-as években még tényleg szinte kezes-lábasban mentek a vízbe, de aztán gyorsan fogyni kezdett az anyag. A 60-as, 70-es évekre pedig már valósággal kacérak volt a balatoni hölgyek. De persze akkor mit mondjunk a mai lányokra?!

Ilyen obszcén pőreség biztos nem volt a balatonaligai üdülőben akkoriban, már csak azért sem, mert Rákosi Mátyás és Kádár János villája is ott állt. Utóbbi még mindig egyben van, igaz dohos, romos, és kicsit lehangoló. Nem úgy a Balaton egyetlen szigete, amit szintén a volt MSZMP főtitkárnak építettek, ajándékba.

Pocika, ahogy itt Fonyódon mindenki ismeri Attilát, már 1975 óta vállalkozik. Azonnal rá is tért a múltidézésre. Az árak. Azok tényleg sokat és sokszor változtak erre felé is, és már régen is sokan próbáltak az ételen spórolni.

Egyesek szerint a ’80-as évek volt az aranykor, és a tömegszállás összehozta az embereket. És hogy a Reviczky Gábor által alakított figura a Zimmer Feriben, valós alak volt. Még ha nem is ennyire, de sokan azért eléggé visszaéltek az ide érkező turisták helyzetével.

 

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók