Műsorújság
RTL Most

Movemberben a bajusz minden formája menő

Magnum bajusz, vendégbajusz, huszárbajusz, novemberben az arcszőrzet minden formája jöhet! A kezdeményezés több évtizede indult Ausztráliából, és évről-évre számos híresség csatlakozik hozzá. Többek között George Clooney, Tom Hanks és Jared Leto is növesztett már bajuszt, de Ganxsta Zolee, Heilig Gábor, Sipos F. Tamás vagy a Belmondo zenekar is vállalta, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a prosztatarák veszélyére.
Magyarországon Paul Ágnes honosította meg csapatával a Movembert 2009-ben. Azt mondja, a kampány évről-évre sikeresebb: egyre több férfi megy el szűrővizsgálatokra, de még mindig nem elegen. A prosztatarák korai stádiumban nem okoz tüneteket, a panaszok megjelenésekor azonban már nem biztos, hogy gyógyítható. Más daganatokhoz képest annyi előnye van, hogy egyrészt lehet tapintani, másrészt van egy olyan vérvizsgálat, ami a prosztata betegségre jellemző.


Prof. Dr. Romics Imre azt mondja, évente 2-3000 új esetet diagnosztizálnak. Leginkább azok veszélyeztetettek, akik családjában már előfordult ez a típusú betegség. Nekik különösen fontos lehet az egyszerű szűrővizsgálat. A Válótársak egyik szereplője, Scherer Péter is bajuszbetyár lett – vagyis inkább szeretne az lenni, színházi szerepe miatt nem engedheti meg magának, hogy egy hónapig hanyagolja a borotvát, ennek ellenére komolyan veszi a kampány üzenetét, és kivizsgáltatja magát. A hokicsapat fiai a vérvétel és a mellkasröntgen mellett urológiai vizsgálatra is bejelentkeztek.A fiatalabb korosztály inkább a hererákban érintett, ami szintén egy pár perces vizsgálattal felfedezhető.

Érdemes követni a példájukat, és ha a bajusznövesztés nem is, de évente egy szűrés mindenkinek beleférhet az életébe.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók