Műsorújság
RTL Most

Mi történik, miután kirepül a gyerek?

Anyák és apák, akik 18-20 éven át gyerekeiknek szentelték mindennapjaikat. Beszélni, járni tanították őket, az óvodát az iskola követte, a gyerek kamasszá, majd felnőtté vált, majd bekövetkezett az, ami elkerülhetetlen: a fióka kirepült a fészekből. Lukács Gabriella riportja.

Pataky Attiláékkal kezdtük a nosztalgiázást, elkísértük őket apa-fiú kapcsolatuk talán legemlékezetesebb állomására, a Vörösmarty utcai társasházba. Pataky Gergő szinte az EDDA-val született, s nőtt is fel, nála éppen ezért az önállósodás már viszonylag korán elkezdődött. Attila egy percig sem aggódott azon, vajon hogy élik majd meg az elszakadás pillanatait. Őt boldogsággal tölti el az, ha látja, fia képes az önálló létezésre, és érdekli a világ.

Ábrahám Edit fia, Andorai Péter már az óvodában is zenésznek készült, s bár kitérőkkel ugyan, de végül megtalálta a számításait, jelenleg is legújabb zenekarával dolgozik. A Barátok közt Berényi Claudiája eleinte nem viselte olyan könnyen az egyedüllétet. Edit szerint egy anya tudja, hogy ez az élet rendje, ezért akarja is, hogy kirepüljön a gyerek. Ettől függetlenül azonban az ember mindig szülő marad, s örökké kötődni fog csemetéjéhez.

Dr. Almási Kitti pszichológus szerint az elválás folyamata akkor lesz könnyen elviselhető, ha mindkét fél egyformán akarja azt. A gyermeknek akarnia kell az önálló életet, a szülőnek pedig jól kell tudnia elengedni. Azonban ha ezek a feltételek nem következnek be, akadályok állhatnak a leválás útjába.

Szily Nóra, újságírónő sohasem szeretett volna szomorú, panaszkodó anyává válni, épp ellenkezőleg. Ő a 2000 kilométernyire lakó fiának is tud élményekről mesélni telefonon. Azt mondja, benne egész egyszerűen sokkal nagyobb a büszkeség, mint a fájdalom.

 

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók