Műsorújság
RTL Most

Kell-e félnünk Moszkvától?

Nézzük Oroszország helyzetét, amely alapvetően megváltozott az elmúlt hónapokban. Tavaly ilyenkor még arról beszéltek a szakértők, hogy Moszkvától újra félni kell, mert az olajat és a földgázt fegyverként használva újra megpróbálja kiterjeszteni a befolyását Kelet-Európára, főleg Magyarországra.
 
Azóta Oroszország aktív szereplője, sőt talán legfontosabb résztvevője lett a szíriai háborúnak. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint Oroszország külpolitikájában egyre közelebb került a Nyugathoz, mondhatni szövetségessé vált az ISIS elleni harcban. Az orosz hadsereg látványosan, ám a szakértők szerint teljesen értelmetlen módon lépett fel Szíriában. Újabban így, a legmodernebb fegyverei bevetésével akarja demonstrálni az erejét, gazdaságilag ugyanis rendkívül meggyengült tavaly.

Az olcsó olaj miatt Magyarország vásárlásainak értéke, így országunk szerepe alaposan lecsökkent az oroszok szemében. Így a szakember szerint most nem kell félni tőlük. Nem is fognak akkora politikai nyomást gyakorolni ránk, mint 2014-ben. Gyarmati István, biztonságpolitikai szakértőnek erről is meg van a véleménye.

"Azóta ugye a földgáz és a kőolaj Oroszország számára a legfontosabb fegyverből a legnagyobb problémává válik. Olcsóbb lett, nem tudja hova eladni. Az oroszok meg bele fognak fulladni a saját gázukba, meg a saját olajukba és amit eladnak, az is, hát az olaj … történelmi mélypontra süllyedt, 40 dollár alá. Az orosz költségvetés akkor van rendben, ha 100 dollár az olaj. A Gazprom a csőd szélén áll, ugye a világ legértékesebb, vagy az egyik legértékesebb cége manapság már ugye azzal küzd, hogy hogyan élje túl ezeket a problémákat."
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!
 

Legnézettebb videók