Műsorújság
RTL Most

10 éve nyoma veszett, de visszavárják

Hónapok, évek vagy évtizedek óta eltűnt magyar expedíciósok nyomába eredünk. Szívbemarkoló történetek olyan kenusokról, barlangászokról és hegymászókról, akiknek az emléke lassan a múltba vész.
Rakonczay Gábor néhány hónapja elindult átevezni az Atlanti-óceánt, egyedül. Akkor még mindenki vidám volt és bizakodó, most pedig már a fél ország érte aggódik. A fiatal kenussal egy hónapja megszakadt minden kapcsolat, miután valahol Afrikától nyugatra egy óriási hullám felborította a hajóját. Gábor felesége, Viktória, bár még mindig optimista, azért már egy kicsit aggódik.

Az Atlanti-óceánt átevezni nem veszélytelen dolog, eddig hét próbálkozó halt bele,
közülük ötnek sosem lett meg a holtteste.

Nemrég szerencsésen végződött egy hasonló eset. Ez a piciny csónak 50 napig hánykolódott a Csendes-óceánon három perui tinédzserrel. A fiúk csak egy rövid evezésre indultak, de elsodorta őket az áramlat. Már mindenki lemondott róluk, amikor rájuk talált egy halászhajó. Esővíz és nyers hal volt az egyetlen táplálékuk.

Hegymászók tűnnek el a leggyakrabban. A magyar alpinisták közül eddig legalább húszan tűntek el hosszabb-rövidebb időre, közülük tizenketten nem lettek meg soha.

A leghíresebb ember, aki a Himaláján eltűnt, George Mallory, aki valószínűleg elsőként mászta meg a világ legmagasabb hegyét 1924-ben, ám visszatérni már nem tudott. A holttestét rá 75 évre találták meg, 1999-ben.

A pszichológus szerint ilyenkor az a legfontosabb, hogy a rokonok egy idő után úgymond elengedjék az eltűnt személyt. Vagyis fogadják el, hogy meghalt, hogy az ne okozzon bűntudatot, haragot vagy éppen családi konfliktust.

Nézze meg itt a Fókusz Plusz riportját!

A Fókusz Plusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók