Műsorújság
RTL Most

Az ISIS megsemmisíti a világörökség kincseit

Mindannyiunk múltját rombolják le, kultúránk bölcsőjét semmisítik meg a szemünk láttára. Vajon miért pusztít el mindent vandál módon az Iszlám Állam terrorszervezet? Hogyan menthetnénk meg az ősi szír várost, Palmyrát, a misztikus helyet, ahonnan a ma is használt betűírás is ered? Hová vezethet a kulturális tisztogatás?
De vajon mit jelent nekünk európaiaknak, és úgy általában az emberiségnek ez az ősi szír oázis? Bahget Iskander fotóművészt kérdeztük:

"Egy francia régész azt mondta, hogy minden embernek két hazája van. Az egyik, ahol született, a másik Szíria, mivel Szíria az a világ bölcsője. Tehát a kultúra szempontjából. " A Szíriából származó fotóművész 1967 óta él Magyarországon. Ő Palmyra egyik legjobb ismerője, az elmúlt évtizedekben ugyanis többször járt a romvárosban fotózni.Az UNESCO kulturális világörökségi listáján szereplő Palmrya egy hegyekkel és sivataggal körülvett település, amely több mint 2000 éves. Az egyik legfontosabb karavánút, valamint egy oázis mellett fekszik. Kora egyik legfontosabb és egyik legnagyobb városa volt. Viharos történelmére hatással voltak a zsidók, a perzsák, a görögök és a rómaiak. Egy időben önálló királyság volt, itt került trónra a történelem kevés női uralkodóinak egyike, Zénobia.

Az ISIS fegyveresei 2015. május 21-en foglalták el Palmyrát az egyik lázadó csoporttól. Azonnal megkezdték a pusztítást. Két nap múlva lerombolták az ókori arab istenség három és fél méter magas oroszlánszobrát, majd aláaknázták és felrobbantották a város jelképét, a történelmi diadalívet, valamint az ősi sémita istenség Bél templomát. Később a Baál Amin templomot és az ókori mauzóleumot is levegőbe repítették. A terroristák még Palmyra főrégészét, a 82 éves Khaled Aszaadot is kivégezték, mert nem volt hajlandó elárulni, hová rejtett el előlük néhány műkincset. Az ISIS eddigi legnagyobb tömegmészárlását is itt hajtották végre, júliusban 25 hadifoglyot végeztek ki Palmyra amfiteátrumában. A nézőtéren több száz ember figyelte, ahogy a gyilkosok, köztük jó néhány 13-14 éves gyerek meghúzzák a ravaszt.Sokan attól félnek, hogy a Közel-Kelet egykor leggazdagabb települését porig rombolják. Nouri Petra Budapesten élő szír idegenvezető szerint az ISIS máshol is mindent történelmi értéket elpusztít, amit csak tud. Például a Bibliából ismert iraki város, Ninive falait is lerombolták. Szíriában is mindenhol vér és pusztulás marad utánuk.A szíriai polgárháború kitörése óta eddig mintegy 11 millió embernek kellett elhagynia otthonát a harcok miatt. Többségük - nagyjából 7 millióan – eddig az országon belül, a biztonságosabb részeken keresett menedéket. Mostanra azonban már nem maradt ilyen környék, ezért is indulnak meg sokan a szomszédos országok felé.
 
Az ISIS nem csak pusztítja, hanem lopja a műkincseket. Az UNESCO szerint műholdképek bizonyítják, hogy Irakban és Szíriában több ezer illegális ásatás folyik az ISIS uralta területeken. Az így összegyűjtött műkincsek illegális kereskedőkön keresztül Európába, vagy Amerikába kerülnek.Reméljük Palmyra nemsokára újra szabad lesz. Az elmúlt napokban ugyanis megindult az a nemzetközi hadművelet, amelynek a célja, hogy visszafoglalják az ISIS-tól a történelmi várost. Hogy az unokáinknak is meg tudjuk mutatni, hol, mikor és hogyan alakult ki annak idején a mostani civilizációnk.


A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

 

Legnézettebb videók