Műsorújság
RTL Most

Az ISIS kiírtja a kereszténységet?

Keresztényüldözést folytat-e az ISIS? Miért pont Irakban van a legnagyobb veszélyben Európa többségi vallása?
2003 óta 1 millióból mindössze 40000 keresztény, hozzávetőlegesen 150 család maradt csak az észak-iraki régióban. Három éve a Kisebbségi Jogok Csoport, nemzetközi elnevezéssel a Minority Rights Group kérte fel a rendezőt a forgatásra, aki 2014 tavaszán és 2015-ben, három különböző időpontban forgatott. Az MRG regionális vezetője a Fókusznak kiemelte, a keresztényüldözés nem 2014-ban kezdődött, akkor csak elmérgesedett. A menekülők többnyire Erbílben, a kurdok által kontrollált terület központjában találtak átmeneti menedéket, ahol 2014-től a magyar katonák is kiképzési feladatokat látnak le és ahol Aida is forgatott a főszereplőkkel.

Becslések szerint mindössze 150 keresztény család maradt mára Észak-Irakban. Összehasonlításképp az amerikaiak 2003-mas hatalomdöntése és Szaddam bukása előtt még 1 millió keresztény élt Irakban. Az ISIS is épp itt és ebben a környezetben alakult ki. Az Al-Kaida szakadár csoportjaként működött az invázió hajnalán, majd halálosan komoly fenyegetéssé alakult. 2007-ben még amerikaiak verték vissza a felkelésüket, ám az ISIS a szír polgárháborúban új erőre lelt, kampány, hódítás és egy mini állam lett a végeredmény.

Számtalan kérdés merül fel. Az ISIS keresztény üldözése átterjed-e Európára? Veszélyben van-e a kontinens többségi vallása? Alakul-e Irakban is a szíriaihoz hasonló keresztény milícia vagy továbbra is az iraki kurd katonai erő, a pesmerga védi az érdekeiket, amennyire arra képes. Végső soron pedig ha Irakban az ISIS célpontjai a legfiatalabb, legvédtelenebb gyerekek, van-e menedék a keresztények számára a terrorszervezet elől a világ többi pontján?
 


A teljes adást megnézheti az RTL Moston!  

 

Legnézettebb videók