Műsorújság
RTL Most

Vérlázító fizetés: elkeserítő számok 30 év munka után is

Százezret sem visznek haza még 30 év munkaviszony után is a bölcsődei nevelők és az idősek gondozói. A szakmából szinte mindenki menekül, de akkor ki fog vigyázni a gyerekeinkre és a szüleinkre? Mire elég nyolcvanezer egy hónapban?

93 ezer ember, ennyien dolgoznak a szociális ágazatban: bölcsődei kisgyermeknevelők, idősek otthonában, fogyatékosokat gondozó intézményekben dolgozók. Megdöbbentő kijelentés, de a bölcsődei dolgozók szakszervezeti vezetője példákat is hoz.
 
Az illetménytábla 2008 óta van befagyasztva. Azóta nem történt béremelés. A tábla szerinti bérük most alacsonyabb, mint a garantált minimálbér. Így pótlékokkal egészítik ki a jövedelmüket, így állhat elő az a képtelen helyzet, hogy egy pályakezdő és 30 éve pályán lévő bölcsődei dolgozó közt mindössze 2400 Ft a nettó bérkülönbség.
 
Folyamatos az elvándorlás. Nem csoda, hogy sokan elhagyják a pályát. A végzettségek miatt ugyanis átjárhatóak a pályák, a szociálisból az egészségügybe vagy a bölcsődéből az óvodába.  Ugyanis egy hasonló végzettségű óvodai dolgozó sokkal jobban jár, mint aki bölcsödében dolgozik.

Nézze meg itt a Fókusz riportját!

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!
 

Legnézettebb videók