Műsorújság
RTL Most

TOR: az internet sötét oldala

Egy hálózat, amelyet a terroristák, bűnözők és drogkereskedők használnak. Egy rendszer, amelyet valószínűleg a párizsi terrortámadás kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is használt a több mint száz áldozatot követelő merénylet megszervezésére.
Az „onion” szó, magyarul hagymát jelent, amely tökéletesen szimbolizálja a rendszer felépítését. A létrehozott hálózatban gyakorlatilag lenyomozhatatlan, melyik országból és milyen számítógépről indítottunk webkapcsolatot. A TOR-projektet eredetileg az amerikai haditengerészet fejlesztette ki, és az állami kommunikáció titkosítására hozták létre. Mára azonban teljesen nyílt rendszerré vált, ami teljes anonimitást biztosít a felhasználóknak, pontosan ezért válhatott a TOR az illegális kereskedelem eszközévé.

Ha az ember keres az eladandó tartalmak között, vagy megtalálható tartalmak között itt a deep weben, akkor a drogokat találja meg először. Azok azt hiszem kb. 15%-át teszik ki a teljes forgalomnak. Kb. ugyanennyi az olyan illegális jellegű tartalmak, amelyek akár pornográf jellegű, akár gyerekpornó sajnos, ez szintén megtalálható. Vannak fegyverek is, ennek is mindenféle fajtája, ez is kb. ugyanolyan mennyiséget tesz ki, mint az előbbi kategóriák.

A bitcoin, vagyis digitális valuta a TOR hálózat „hivatalos” fizetőeszköze. Ezt a digitális valutát 2009-ben bocsátotta ki egy ismeretlen, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. A bitcoin nagyon értékes fizetőeszköz. Viszonyításképpen: 1 Bitcoin a jelenlegi árfolyam szerint kb. 114 ezer forintot ér.A Bitcoin rendszer is elősegíti az anonimitást.  Csak egy azonosító kell hozzá, amely egy számlaszámhoz hasonlít. A tranzakció viszont teljesen nyilvános, de a bitcoin azonosítót nem lehet egy valódi személyhez hozzárendelni.
Keleti Arthur, kibervédelmi szakértő azt mondja, a terroristák a deep web-et főként kommunikációra és toborzásra használják. A legnagyobb közösségi oldalaknak is létezik úgynevezett „dark” verziója, amin keresztül  például az ISIS emberei is kommunikálnak . A Le Monde értesülései szerint a  francia hatóságok a terrortámadások után, már javaslatot nyújtottak be arra, hogy blokkolják az országban a TOR hálózatot, és korlátozzák a nyilvános wifit.  Kínában már 2012 óta blokkolják a Tor elérését, és Oroszország illetve Irán is foglalkozik a hálózattal.

Az FBI állítólag kb. egymillió dollárt adott egy amerikai egyetemnek azért, hogy a TOR hálózatot valamilyen módon feltörje. Egyes információk szerint a szakemberek közel járnak a megoldáshoz, hogy olyan technológiát fejlesszenek ki, amivel követhetővé válnak a hálózaton lebonyolított akciók. A szakértők azonban egyetértettek abban, hogy a deep web által okozott  problémák a közeljövőben még nem oldódnak meg.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók