Műsorújság
RTL Most

Terhességi hiedelmek: akár igazak is lehetnek?

A terhesség az egyik legfontosabb időszak egy nő életében. Nem csoda hát, hogy számos mendemonda és tévhit kapcsolódik ehhez. Vajon mennyi igaz ezekből? Peller Mariann és Polgár Kriszta segítségével eredtünk a mítoszok nyomába. Mindketten második kisfiukat várják, így tapasztalatuk bőven akad. Fodor Bianka riportja.

Az egyik ilyen hiedelem az, hogy a pocak formájából megjósolható, milyen nemű lesz az újszülött: a széles has lányra, míg a csúcsos fiúra utal. Elterjedt az is, hogy egy kisfiúval könnyebb a terhesség, legalábbis, ami a rosszulléteket illeti. Nem csak a rosszulléteket, hanem az édesség utáni vágyat is a kislányoknak tulajdoníthatjuk.

Szvetelszky Zsuzsanna szociológus azt mondja, az ultrahangos vizsgálat feltalálása előtt nem volt lehetőség a baba nemének megállapítására, így az emberek jobb híján találgatni kezdtek. Az anyaméhben fejlődő kis élet nagyon sérülékeny, a kismama születendő gyermekét mindentől óvja. Ezért terjedhetett el annyi tévhit a köztudatban arról, hogy mit szabad és mit nem.

Dr. Vida Gábor szülész-nőgyógyász szerint a kismama nyugodtan folytathatja a terhesség előtti életvitelt, persze nem árt némi óvatosság, és vannak dolgok, melyek mindenképp kerülendők.

Rémmeséket a körömlakkról, a dezodorokról, a szőrtelenítő krémekről és a hajfestésről is hallani, illetve a házi kedvencként tartott macska is sok kérdést vet fel. És ha már az állatoknál tartunk: a babona szerint a terhes nő nem csodálkozhat rá egyre sem, mert csúnyácska gyereke születik, ha pedig átlép egy négylábú felett, akkor asztmás babája lesz. Vannak, akik elhiszik ezeket, de a többség csak mosolyogtató rajtuk.

 

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Hasonló videók

  • Barabás Kiss Zoltán már a főiskola elvégezése után jó barátságot kötött Szerednyey Bélával, akivel azóta is együtt dolgoznak a Madách Színházban. A színházon kívül van még egy közös pont az életükben: évtizedek óta a vitorlázás és a Balaton szerelmesei. Béla, amikor lehet feleségét, Szilviát is elviszi hajózni, ahogy Zoli 14 éves nagyfia, Zétény is gyakran velük tart.

  • A legendás kaszkadőrrel, a most 72 éves Vic Armstronggal találkoztunk Budapesten. Az Oscar-díjas dublőr több tucatnyi hollywoodi szuperprodukcióban volt kaszkadőr, később kaszkadőr koordinátor, sőt még önálló nagyjátékfilmet is rendezett. Vic Armstrong azonban ma már inkább unokáival szeret időt tölteni, angliai birtokán.

  • Először döntöttek a nézők a párkeresők sorsáról. Lalinak kellett közölni a végeredményt, nehezen viselte a rossz hírt vivő szerepét. Szilvi elfogadta, Patriknak fájt, hogy szerelem és dicsőség nélkül kell elhagynia a szerelem szigetét.

  • A házasodásra kész, szerelemre és családra vágyó gazdák levélírók százai közül kiválasztották a legszimpatikusabbakat. Hat jelentkezővel személyesen is találkoztak és ebből hárommal randizni is fognak, meg a saját birtokukon is megnézhetik, ki hogyan tudna alkalmazkodni az életükhöz. Niki gazda úgy érzi, már megint megcsalták első benyomásai, és örül, hogy a műsor szabályai rákényszerítik arra, hogy megmondja az érintettnek: nem szeretne vele több időt tölteni.

  • Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Marton László, Kossuth díjas rendező. Egykori kollégái, tanítványai emlékeznek a színházcsinálóra. Megszólal a tanárkolléga, Hegedűs D. Géza, az évtizedes barát és pályatárs Lukács Sándor, Hegyi Barbara és a fiatal generáció egyik meghatározó színésze, Józan László is.

  • Egy holland kutatás szerint péntek 13-án sokkal kevesebb baleset történik, mint a többi napon. Ennek oka lehet az is, hogy az emberek elővigyázatosabbak, mert babonából vagy sem, de félnek a balszerencsétől, és jobban figyelnek. A mostani dátum azért is érdekes, mert éjjel telihold lesz, mégpedig az őszi napéjegyenlőséghez legközelebbi, ezt pedig Arató Holdnak nevezik. Ilyen utoljára kétezerben történt, és legközelebb 2049-ben lesz ismét.  

Legnézettebb videók