Műsorújság
RTL Most

Terhességi hiedelmek: akár igazak is lehetnek?

A terhesség az egyik legfontosabb időszak egy nő életében. Nem csoda hát, hogy számos mendemonda és tévhit kapcsolódik ehhez. Vajon mennyi igaz ezekből? Peller Mariann és Polgár Kriszta segítségével eredtünk a mítoszok nyomába. Mindketten második kisfiukat várják, így tapasztalatuk bőven akad. Fodor Bianka riportja.

Az egyik ilyen hiedelem az, hogy a pocak formájából megjósolható, milyen nemű lesz az újszülött: a széles has lányra, míg a csúcsos fiúra utal. Elterjedt az is, hogy egy kisfiúval könnyebb a terhesség, legalábbis, ami a rosszulléteket illeti. Nem csak a rosszulléteket, hanem az édesség utáni vágyat is a kislányoknak tulajdoníthatjuk.

Szvetelszky Zsuzsanna szociológus azt mondja, az ultrahangos vizsgálat feltalálása előtt nem volt lehetőség a baba nemének megállapítására, így az emberek jobb híján találgatni kezdtek. Az anyaméhben fejlődő kis élet nagyon sérülékeny, a kismama születendő gyermekét mindentől óvja. Ezért terjedhetett el annyi tévhit a köztudatban arról, hogy mit szabad és mit nem.

Dr. Vida Gábor szülész-nőgyógyász szerint a kismama nyugodtan folytathatja a terhesség előtti életvitelt, persze nem árt némi óvatosság, és vannak dolgok, melyek mindenképp kerülendők.

Rémmeséket a körömlakkról, a dezodorokról, a szőrtelenítő krémekről és a hajfestésről is hallani, illetve a házi kedvencként tartott macska is sok kérdést vet fel. És ha már az állatoknál tartunk: a babona szerint a terhes nő nem csodálkozhat rá egyre sem, mert csúnyácska gyereke születik, ha pedig átlép egy négylábú felett, akkor asztmás babája lesz. Vannak, akik elhiszik ezeket, de a többség csak mosolyogtató rajtuk.

 

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók