Műsorújság
RTL Most

Szíria: a nagyhatalmak proxyháborújának egy újabb színtere?

2011. március 15-én robbant ki a szíriai polgárháború. A lázadók Bassar el-Aszad elnök diktatórikus rezsimje ellen léptek fel, a háború azóta Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Iszlám Állam megjelenésével napjainkban is tart.
A legnagyobb problémát jelenleg nem csak a polgárháború jelenti Szíriában, hanem az Iszlám Állam erőteljes terjeszkedése az ország keleti részén. Miközben Oroszország, Iránnal karöltve támogatásáról biztosította Aszadot az Iszlám Állammal szemben, az Amerikai Egyesült Államok pedig leginkább Bassar el-Aszadot szeretné eltávolítani a politikai életből. Mostanra gyakorlatilag patthelyzet alakult ki.
 
Dr. Kis-Bendek József szerint Oroszországnak számos oka van arra, hogy megállítsa az Iszlám Állam terjeszkedését Szíriában, többek között az, hogy a tartuszi bázis megtartásával továbbra is fennmaradhassanak a Földközi-tenger területén. Azonban egyelőre szerinte nem várható, hogy az országba vezényelt kb. 500 orosz katonát be is vetik.
 
2011 óta több mint 4 millió ember menekült el Szíriából. Otthonaikat lerombolták, a városok helyén mostanra már csak romhalmazokat találunk. Nagyrészt ezek a menekültek érkeztek Magyarország területére is.
 
Hogy a harcok meddig folytatódnak, az egyelőre megjósolhatatlan. A szakemberek szerint nem kizárható, hogy Szíria három részre szakad majd, ha nem találnak mihamarabb megoldást: észak-nyugat a szír rezsim, dél a szabad szír hadsereg vezetésével az ellenzéki erők, míg kelet akár az Iszlám Állam fennhatósága alá kerülhet, ami beláthatatlan következményeket vonhat majd maga után.
 

A Fókusz teljes adását megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók