Műsorújság
RTL Most

Szíria: a nagyhatalmak proxyháborújának egy újabb színtere?

2011. március 15-én robbant ki a szíriai polgárháború. A lázadók Bassar el-Aszad elnök diktatórikus rezsimje ellen léptek fel, a háború azóta Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Iszlám Állam megjelenésével napjainkban is tart.
A legnagyobb problémát jelenleg nem csak a polgárháború jelenti Szíriában, hanem az Iszlám Állam erőteljes terjeszkedése az ország keleti részén. Miközben Oroszország, Iránnal karöltve támogatásáról biztosította Aszadot az Iszlám Állammal szemben, az Amerikai Egyesült Államok pedig leginkább Bassar el-Aszadot szeretné eltávolítani a politikai életből. Mostanra gyakorlatilag patthelyzet alakult ki.
 
Dr. Kis-Bendek József szerint Oroszországnak számos oka van arra, hogy megállítsa az Iszlám Állam terjeszkedését Szíriában, többek között az, hogy a tartuszi bázis megtartásával továbbra is fennmaradhassanak a Földközi-tenger területén. Azonban egyelőre szerinte nem várható, hogy az országba vezényelt kb. 500 orosz katonát be is vetik.
 
2011 óta több mint 4 millió ember menekült el Szíriából. Otthonaikat lerombolták, a városok helyén mostanra már csak romhalmazokat találunk. Nagyrészt ezek a menekültek érkeztek Magyarország területére is.
 
Hogy a harcok meddig folytatódnak, az egyelőre megjósolhatatlan. A szakemberek szerint nem kizárható, hogy Szíria három részre szakad majd, ha nem találnak mihamarabb megoldást: észak-nyugat a szír rezsim, dél a szabad szír hadsereg vezetésével az ellenzéki erők, míg kelet akár az Iszlám Állam fennhatósága alá kerülhet, ami beláthatatlan következményeket vonhat majd maga után.
 

A Fókusz teljes adását megnézheti az RTL Most-on!

Hasonló videók

  • A színésznő Tisza-tó rajongása a lehető legkalandosabb formában kelt életre, amikor szinte eggyé vált a természettel abban a pár napban, amíg a gyönyörű magyar tájegységen pihenhetett. Bár a Jófiúk forgatása miatt túl sok ideje erre nem volt, de ezt a rövidke időt is a számára legtökéletesebb helyen tölthette.

  • A túlzásba vitt pirulák sokszor inkább ártanak, mint használnak, ezért csak azt és annyit szabad használni, amennyi tényleg szükséges a szervezetnek. Hírességeket is kérdeztünk, hogy miket szednek? C, D, A, B vitaminok, amiket hajlamosak vagyunk túladagolni. Mégis miből mennyit érdemes és lehet-e őket máshogy pótolni?

  • Először erősítette meg az amerikai haditengerészet hivatalosan, hogy UFO-k, azaz azonosítatlan repülő tárgyak láthatóak azon a három felvételen, amit még a New York Times szivárogtatott ki 2017-ben. Donald Trump is megszólalt az ügyben.

  • A legtöbb macska ugyan gyűlöli a vizet, de ez, a Virgin Islands-beli Mike Usher kiscicájára nem igaz. Gracie egy pillanatra sem inog meg vidáman úszkáló gazdája fején, ő maga is követi Mike-ot a vízbe. Úgy tűnik, hogy ő a világ első macskája, aki szívesen vesz úszóleckéket is a gazditól.

  • Először a Fókusz riporterének mesélt Fecsó (Szegedi Ferenc) Vivivel (Vasvári Vivien) történt szakításáról. Elmondta, mi miért történt, és hogy érzi most magát. Arról is beszélt, mi lesz közös kisfiúkkal.

Legnézettebb videók