Műsorújság
RTL Most

Segélykiáltás: demonstráció Fruzsináért

Liszt Ferenc repülőtér. A malmöi járat 20 perccel korábban érkezik, nem is baj ez, hiszen Ruff Ágnesnek rengeteg dolga van Budapesten. Utolsó segélykiáltás ez a mostani út, mert unokahúgát, a 21 éves értelmi fogyatékos Fruzsinát hamarosan kiutasítják Svédországból. Czakó József riportja.
Most először pillanthatunk bele Fruzsina svédországi hétköznapjaiba. Ezeket a felvételeket kifejezetten a kérésünkre készítette nagynénje és néhány osztálytársa. A hercehurca 29 hónapja tart már a lány feje fölött. A tét, hogy nagynénjénél élhet-e tovább Svédországban, vagy haza kell jönnie Magyarországra, ahol nincs közeli rokona.

 

 A 60-65-ös IQ-jú, enyhén szellemi fogyatékos lány havonta mintegy 50.000 forintnyi segélyt kap a svéd államtól, az ügy tehát nem a pénzről szól. A svéd hatóságok egyszerűen nem fogadták el, hogy nagynénje könyvelőként megkeresett jövedelméből képes eltartani Fruzsinát. De mi lesz vele, ha ténylegesen kiutasítják?

Ruff Ágnes szerint Fruzsina sohasem fogja megérteni, hogy miért szakították el a családjától.

Ha Fruzsina nem lenne fogyatékos, semmi akadálya nem lenne a svéd munkavállalásnak és letelepedésnek, ha egészséges vagy gazdag lenne, szintén maradhatna. Pedig a nagynéni biztos benne, hogy Fruzsina így is kapna munkát, ő pedig támogatná mindenben. Mégis, a legvalószínűbb, hogy hazaküldik. Ágnes ezért szervezett ma délutánra demonstrációt a budapesti svéd nagykövetséghez.

Nézze meg a teljes adást az RTL Moston!

Legnézettebb videók