Műsorújság
RTL Most

Összeomlik Görögország?

Államcsőd, az eurózóna elhagyása, éhséglázadás. Ezek mind a lehetséges forgatókönyvei a Görögországban kialakult krízis helyzetnek. A történelmi népszavazás után jelenleg is folynak a tárgyalások és még mindig kérdéses a görögök sorsa. Kilyén Tamás riportja.
"Nem tagadom, nagyon ideges vagyok és aggódom. A lehető legnehezebb helyzetből kell most kilábalnunk."

Ezt mondta tegnap az új görög pénzügyminiszter, akinek több évtizedes gazdasági hibákat kell most helyrehoznia. Görögország 1981 óta tagja az Európai Uniónak és azóta él a tagállamoktól kapott hitelekből. Az aktuális kormányok éveken keresztül sokkal többet költöttek, mint amennyi bevétele volt országnak, az éves pénzügyi jelentéseket pedig egyszerűen meghamisították.  Emellett ellenőrizhetetlen adórendszert építettek ki, hatalmas fizetéseket és nyugdíjakat osztottak, így az országnak közel 400 milliárd eurós adóssága lett, amit képtelen visszafizetni. Ebből lett most elege az EU-nak és a görögök főhitelezőjének, Németországnak.

Azzal, hogy Görögország vasárnap nemet mondott az unió megszorítási hitelcsomagjára, továbbra is a csőd szélén áll. Hétfőn és kedden ki sem nyitottak a bankok és sokak szerint csak néhány napra elegendő készpénztartalékuk maradt. Ha elfogy az ország eurója, akkor a totális káosz megfékezése miatt új pénznemet kell bevezetniük, ez viszont egy több hónapos folyamat, így addig úgy nevezett kifizetési ígérvényekkel pótolhatnák, amik lényegében tartozási cetlik. A pénznem nélküliség állandóan változó árfolyamokat és kiszámíthatatlan gazdasági mélyrepülést okozna, ami 1-2 hét alatt akár oda is vezethet, hogy kiürülnek a boltok készletei.

Az euró árfolyama az elmúlt két hétben 10 forintot emelkedett. Bár információnk szerint a magyarok körében is népszerű görög nyaralóhelyeken semmit nem érzékelnek a problémákból, mégis azt tanácsoljuk indulás előtt mindenki figyelje a friss fejleményeket.
 

A teljes adást megnézhetik az RTL Moston!

 

Legnézettebb videók