Műsorújság
RTL Most

Nem marad vendéglátós a Balatonnál?

Ausztria mostanában rengeteg fejfájást okoz a Balaton parti vendéglátósoknak. Nem is igazán az ország, mint inkább az ottani fizetések, ami miatt a munkavállalók tömegével hagyják el Magyarországot, miközben a magyar tenger partján gyakorlatilag alig lehet találni szakképzett munkaerőt. Ásványi Eszter riportja.
Az egyik balatonfüredi szálloda ügyvezetője mesél. Náluk a szezon áprilistól októberig tart, 25-28 emberre lenne szükségük, de alig tudták összeszedni a személyzetet. A legnagyobb problémának azt tartja, hogy szezonális a nyitva tartás, és bérezés tekintetében lehetetlen felvenni a versenyt Ausztriával, ahol az itteni fizetések többszörösét tudják megkeresni ugyanannyi idő alatt. Ezt meséli egy ausztriai hotelban dolgozó pár is. Kitti a szobalányoknak segít be és gyerekekre vigyáz, férje pedig felszolgáló. A felszolgálók 90 százaléka magyar abban a hotelben, ahol őket is alkalmazzák.

Egy vendéglátóipari munkaközvetítéssel foglalkozó cég adatai szerint korábban 300-an jelentkeztek egy felszolgálói hirdetésre, ez mostanra már 200-ra csökkent. Ebből 120 megy el az állásinterjúra, közülük pedig mindössze 9 rendelkezik olyan képzettséggel és gyakorlattal, ami megfelelő az állás betöltéséhez.
 

A teljes adást megnézhei az RTL Moston!

Legnézettebb videók