Műsorújság
RTL Most

Molenbeek: az európai terrorizmus központja

Brüsszel Molenbeek nevű kerülete lehet az európai terrorizmus irányító központja, itt lehetett a párizsi merénylet főszervezőjének a bázisa is. A szegény negyedben lecsúszott, kilátástalan helyzetű arab fiatalok ezrei élnek, akiket az ISIS könnyedén tud beszervezni. Az itt élő iszlamista csoportokról régóta tudnak a hatóságok, eddig mégsem tudták megállítani őket.
Néhány órával a párizsi terrortámadások után kommandósok zárták le Brüsszel Molenbeek nevű kerületét. Innen származott a Bataclan klubban gyilkoló merénylők egyike, aki ellen jelenleg is hajtóvadászat folyik. Brüsszel északnyugati területe korábban dübörgő ipari városrészt volt, a 20. század elejére azonban lepusztult külvárossá züllött, ahol csak a szegények maradtak. A környéken a mai napig alig akad munka, és évről évre nő az erőszakos bűncselekmények száma.

A párizsi támadások főszervezőjének tartott belga állampolgár, Abdelhamid Abaud-ot is Molenbeekhez kötik. Az ISIS 27 éves terroristáját a legkegyetlenebb szíriai harcosként tartják számon, és több propaganda videóban szerepel. A férfi még terrorszervezet újságjának is nyilatkozott az év elején, amelyben azt mondja, hónapokig várták, hogy bejussanak Európába, de Allah segítségével Belgiumban sikerült fegyvereket szerezniük, és egy menedékházat felállítaniuk, ahol kitervelhették az akciót. A terrorista szerint hiába volt tele nevével és arcával a híradó, egyszer még egy rendőr is továbbengedte az ellenőrzésen. A német titkosszolgálat szerint körülbelül 400 terrorista lehet Európában.Elemzések szerint az Európai Unión belül, Belgiumban él a legtöbb dzsihádista. A belga belügyminiszter tarthatatlannak nevezte a kerületben uralkodó állapotokat és azt ígérte, személyesen irányítja majd a megtisztítását.


A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók