Műsorújság
RTL Most

Megdöbbentő merényletek Izraelben: mi állhat a háttérben?

Késelés a nyílt utcán, gázolás, majd mészárlás, váratlan és értelmetlen terrorcselekmények Jeruzsálemben. Az elmúlt napok, hetek történései mindenkit megdöbbentettek Izraelben és világszerte. Mivel rengeteg magyar választja úticélul a közel-keleti országot, utánajártunk, vajon mi állhat a háttérben, és kell-e bármitől is félnünk, ha Izraelbe látogatunk.
Az események júliusban kezdődtek, amikor palesztin fiatalok kerültek konfliktusba az izraeli biztonsági erőkkel a jeruzsálemi Al-Aksza mecset előtt. A muzulmánok szent helyén zajló összecsapás következménye részben az, ami mostanában történik, de Csicsmann László, Közel-Kelet szakértő szerint azt is számba kell venni, hogy ismételten félbeszakadtak az izraeli és palesztin béketárgyalások, és ez további elégedetlenséget szül. Izraelben korábban is előfordultak merényletek, a mostaniak azonban mások, mint az eddigiek
 
Az utcai késelésekre, váratlan támadásokra nem lehet felkészülni, és ez rányomja a bélyegét az emberek hangulatára, meséli a Tel-Avivban élő Siklósi Gábor.
 
Siklósi 4 hónapja dolgozik kint. Az egyik legnagyobb mentőszervezet munkatársaként többek között olyan filmek készítésében vesz részt, amelyek az ilyen helyzetekre készítenek fel.
 
Nagyon sok az önkéntes, és egyre szigorúbbak a biztonsági előírások. A tervek szerint a közeljövőben minden buszra kerül egy rendőr, hogy talán ezzel is megelőzhetők legyenek a merényletek. Erről már Steiner Kristóf mesélt, aki szintén Tel-Avivban él.
 

A Fókusz teljes adását megnézhetik az RTL Moston!

Legnézettebb videók