Műsorújság
RTL Most

Hogyan lesz valakiből hidegvérű gyilkos?

Több ezer család él szerte a világban, akinek azzal kell szembenézniük, hogy gyermekük Szíriába ment harcolni. Van, aki ennél is borzalmasabb híreket kap: a párizsi terroristák családtagjai még most is sokkos állapotban vannak, hiszen szeretteik ártatlan embereket mészároltak le.
Dr. Póczik Szilveszter az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa azt mondja, a legtöbb fiatalnál fellelhető egy olyan múltban történt családi trauma, mely sok esetben oka a radikalizálódásnak, ezek a fiatalok útmutatásra vágynak. Az iszlám nagyon egyértelmű, világos, tiszta életvilágot, kapaszkodókat teremt, ami megmondja egészen az Istentől kezdődően, az állatok levágásán keresztül, hogy mi helyes és mi helytelen.

Síklaki István szociálpszichológus szerint a folyamatos szuggerálás könnyedén alakíthat ki egy teljesen más világképet. Fenyegetéssel, zsarolással, hízelgéssel, jutalmazással, és ezek érdekes keverékével érik el azt, hogy egyre inkább küldetésnek fogják fel a fiatalok. A kriminológus szerint korábban jól megfigyelhetők voltak a radikalizálódás felé mozgó közösségek, ma már azonban szinte lehetetlen őket észrevenni, ugyanis sokkal inkább a rejtőzködés jellemző.A terrortámadások megelőzésére Európában kialakult egy segélyszervezeti hálózat. Fontos, hogy megpróbálják visszatartani a fiatalok radikális útra lépését, ha viszont ez már megtörtént, segítenek visszafordítani a folyamatot, ha még lehetséges.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók