Műsorújság
RTL Most

Gyermeke életéért küzd a kétségbeesett édesanya

A 23 éves Dávid úgynevezett Duchenne-féle izomsorvadásban szenved. Ez az örökletes, veleszületett betegség lassan lebontja a szervezetben az izmokat és zsírszövetté alakítja át. A szindróma főleg fiúknál fordul elő, minden 3600 élve született fiúból egy ilyen betegségben szenved. Dávid édesanyja 1996-ban szembesült gyermeke betegségével. Hubai Antal riportja.
A kór gyógyíthatatlan, az egyre elgyengülő tüdő és szívizmok miatt pedig az ebben szenvedő fiatalok a 20-as éveik közepén feladják a küzdelmet. Margit tisztában volt a következményekkel, ennek ellenére ismét gyereket vállalt, 2000-ben pedig újabb tragédia érte a családot: 3 éves kisfia mandulaműtét közben meghalt. A család ebből is talpra állt, pedig az édesapa is elhagyta őket. Margit egyedül maradt és innentől kezdve az lett a cél, hogy fia életének utolsó éveit boldogabbá tegye. Csak Dávid ellátása havi 80 ezer forintba kerül, Margit dolgozni pedig nem tud, mivel a nap 24 órájában fia mellett kell lennie.  

A család albérletben lakik. Margit hozta rendbe a szobát, kifestette, hogy a 8 hónapos kórházi bezártság után Dávid életében legyenek színek is. A falak azonban a rendszeres takarítás ellenére folyamatosan penészesednek. Az édesanya végső elkeseredésében az önkormányzathoz fordult, akik néhány hónapja találtak is nekik alig másfél percre az albérlettől egy önkormányzati lakást. Az ingatlant a Fókusznak is megmutatták és látszik, hogy a korábbi bérlők az 55 négyzetméteres lakást kifosztották, tönkretették, mielőtt kilakoltatták őket. Az erkélynél még az eredeti ablak és ajtó is hiányzik. 3 millió forint kell a felújításra, ebből 2 milliót az önkormányzat átvállalt, amennyiben Margiték 1 milliót összegyűjtenek.

Eddig több mint 420 ezer forint gyűlt össze, Margit pedig reménykedik, hogy az emberek segítenek majd neki fia utolsó 4-5 évének szebbé tételében. Dávid eközben két hete elvesztette az egyik legjobb barátját. 20 éves volt, szintén Duchenne-szindrómás és a nagy melegben a szíve feladta a küzdelmet.

Ha szeretnének segíteni Dávidon, az alábbi számlaszámon megtehetik: 1177 3360 0057 3245
A számlatulajdonos neve: Pálfi Margit

 

A teljes adást megnézhetik az RTL Most-on!

Legnézettebb videók