Műsorújság
RTL Most

Doppingbotrány: kell-e félniük a magyar sportolóknak?

Megrengette az egész sportvilágot az a világméretű dopping-botrány, amelyet a hétvégén robbantott ki az angol és a német sajtó. Ha beigazolódnak a vádak, az elmúlt évtizedben szinte egyetlen atlétikai sporteredményt sem szabad komolyan venni, mindegyik csalás eredménye. Vajon hogy hat ez majd a többi sportágra?
Atlétika. Az ógörög athlon szóból származik, a jelentése, díjért folyó harc. Csakhogy nem mindegy, ezt a díjat tiszta eszközökkel vagy csalással, vagyis doppinggal éri el a sportoló? Most több, mint 800 atlétánál merült fel doppinggyanú.

Doppingügyekbe már több magyar sportoló is keveredett. Szerencsére ebben az esetben úgy tűnik, nem lehetünk érintettek. A nemzetközi doppingügyet a Sunday Times és az ARD szivárogtatta ki. Az adatokat 5 ezer sportoló mintegy 12 ezer vérmintájából értékelték ki. Ezek szerint a 2001 és 2012 közötti időszakban 55 aranyérmes sportoló került képbe doppinggyanúval. A világversenyeken érmeket szerzett futóatléták egyharmada! Ha ez igaz, az atlétikát alapjaiban rengetheti meg a doppingügy. De hihetünk-e egy táblázatnak, és több, akár 14 éves vérmintáknak?

A Magyar Antidopping Csoport vezetője hangsúlyozza, ez a 800 eltérés nem 800 pozitív esetet jelent, hanem 800 olyan vizsgálati értéket, ahol bármi eltérés volt, aminek egyszerű oka is lehet, például kiszáradás vagy vírusfertőzés. Korábban 8 évig őrizték a mintákat ez már 10 év, ezek az újravizsgálatok olykor meglepő eredménnyel szolgálnak.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Hasonló videók

Legnézettebb videók