Műsorújság
RTL Most

Time-lapse, avagy a jövő technológiája

Sokszor rácsodálkoztunk már a világ szépségére, de talán még soha sem annyira, mint amikor ezeket a videó felvételeket látjuk. A kulcsszó a time-lapse, azaz az időkihagyásos képrögzítés.
„A filmkészítés kezdete óta létezik time-lapse. De mivel a film mint nyersanyag nagyon drága, ezért robbanásszerűen csak a 2000-es évek óta a digitális fényképezőgépek megjelenése óta terjedt el. A time-lapse egy idősűrítéses technológia, ami azt jelenti, hogy bizonyos időközönként exponálunk ki egy képet és az így kapott képszekvenciát fűzzük egy mozgóképpé.”- meséli Dancsó Péter, aki Magyarországon elsőként töltött fel time-lapse-et a legnagyobb videómegosztó oldalra fővárosunkról.

Budapest time-lapse videót készített az alig 18 éves Németh Norbert is. A szentendrei fiatalember csodálatos felvételei a napokban járták be a világhálót, és pillanatokon belül 200 ezres nézettséget generált. Ő Havasi Balázs zenéjére mutatja be Budapest egy esztendejét, ahogy ő látta kameráján keresztül.

A jó munkához idő kell, a jó time-lapse-hez is, ha már a nevében is benne van az idő szó, angolul. Az idő önmagában azonban nem elég, úgy még nem lesz látványos, kifejező videó, ha az ember leszúrja a kameráját, és ott hagyja egy időre bekapcsolva. Látni is kell, nem csak nézni.

Néhány napja Mayer Miklós fantasztikus videója nyűgözte le az internetezőket, amelyen a ködbe burkolózó Budapestet tárta elénk. Persze nem csak az interneten hódít ez a technológia, hanem a televízióban is. Az Éjjel-nappal Budapestben rendszeresen láthatunk szépséges videókat a fővárosról és a különleges technika ma már az X-Faktorból sem maradhat ki.


Nézze meg itt a Fókusz riportját!

A Fókusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók