Műsorújság
RTL Most

Bécs lehet a következő célpont?

Tunéziai terrortámadás, a Sínai-félsziget felett lezuhant orosz gép felrobbantása, és a párizsi Bataclanban történt szörnyű mészárlás. Sajnos már megszámolni is nehéz, hány borzalmas pusztítás, mészárlás és rémtett köthető az Iszlám Állam terrorszervezet nevéhez. Mikor lesz mindennek vége?
Az interneten rengeteg félelemkeltő videó kering a lehetséges legközelebbi támadási célpontokról, melyeket az Iszlám Állam hívei készítettek. A New Yorkot fenyegető videón például egy öngyilkos merényletre utalnak a bombát magára erősítő, majd a város utcáin sétáló férfival, néhány napja pedig napvilágot látott egy másik, amely egy G.I. Joe filmből kiragadott részlet az összeomló Eiffel-toronyról. Kaiser Ferenc, egyetemi docens szerint a neten terjedő videók mögött van egy hitelesség, de ugyanakkor ezek többsége nem több puszta fenyegetésnél.A terrorizmus pont attól győz, hogy mindenki retteg, akciót viszont ott szerveznek, ahol tudnak, és ott a legnehezebb mindezt véghezvinni, ahol az iszlám közösséget még inkább megfigyelik, mint például az Egyesült Államokban. Eddig is ott került sor sikeres támadásokra, ahol jelentős muszlim, és arab közösség él.Állítólag a november 13-ai merényletre is utaltak még májusban. Több utalást is fel lehet fedezni a videóban, például az ,,Öld meg az elnököt” felszólítást, ami jelezheti a stadionnál történt merényletet, ahol a francia elnök is jelen volt. Egy másik kódrészlet szerint pedig ,,2015-ben három lesz” , ami utalhat a péntek 13-ára amiből 3 található idén a naptárban, a harmadik pont a párizsi terrortámadás napján volt. Egy aggasztóbb feltételezés szerint viszont a Charlie Hebdo és a Bataclan-merénylet volt az első kettő a párizsi támadások közül, és lesz még egy harmadik. Kaiser Ferenc szerint a legjobb időpont a karácsony, hiszen gondoljunk bele, ilyenkor tele vannak a bevásárlóközpontok , és hatalmas tömegrendezvények vannak.

Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Spanyolország is veszélyeztetett abból a szempontból, hogy ott nagyszámú muszlim közösség él. A napokban a találgatási listára került Bécs is, hiszen a karácsonyi vásáráron rengeteg ember megfordul, így ez is ideális helyszín lehet egy terrortámadásra. Bár Magyarország nincs közvetlen veszélynek kitéve, a szakértők szerint muszáj arról is beszélni, hogy mire készüljünk fel egy esetleges támadás esetén.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók