Műsorújság
RTL Most

Babakocsival a mozgólépcsőn: lehetetlen küldetés?

A fővárosban kiránduló vidéki gyerekek többségének meghatározó élmény, hogy a metróknál mozgólépcsőzni lehet. Félnek, is élvezik is , emlegetik is. Ahogy azok a kisgyerekes szülők, akik babakocsival közlekednek és a figyelmeztető táblák szerint ezt valójában nem is tehetnék. Mert balesetveszélyes. De, akkor mit csináljanak, ha lift egyelőre csak a négyes metrónál van?
 
Mozgólépcsőn utazni sokszor igencsak balesetveszélyes. Idén például Kínában 74 ilyen baleset történt, amelyben 73-an meghaltak és 82-en megsérültek. Nemrég egy takarító lábát kapta el úgy a szerkezet, hogy amputálni kellett, egy kisfiúnak a keze is beragadt a tűk közé, egy édesanya pedig csak gyermeke életét tudta megmenteni, amikor beszakadt alattuk a mozgólépcsőKínában sokan már annyira rettegnek a balesetektől, hogy nem mernek rálépni arra a részre, ahol nagyobb esélye van a mozgólépcső beszakadásának.

Magyarországon évente 150 utas jelentkezik kárigénnyel mozgólépcsőn történő kisebb baleset miatt, sokan arról panaszkodnak, hogy a cipőjüket csípi be a fésű. Nemrég Budapesten, a Kálvin téren egy kutya lába is beszorult a tűk közé: több órás műtéten esett át és egyik lábáról egy ujjat, másikról kettőt kellett amputálni.

Babakocsit kisbabával együtt viszont nem szabad a mozgólépcsőre tolni, ahogy ezt ez a tiltótábla is mutatja. A balesetveszély miatt. Sokan viszont úgy gondolják, hiába veszélyes, erre nincsen más megoldás. Főleg, ha egy kismama egyedül utazik. Lift nincs. Marad a mozgólépcső. Így sokkal egyszerűbb és gyorsabb, ráadásul csak a 4-es metró vonala az, amelynek minden állomása teljesen akadálymentesített.

Az M3-as Kálvin téri illetve az M2-es Kossuth téri állomásánál figyeltük meg azt, ki  hogyan próbálja megoldani a babakocsi szállítását, melyre a jelenlegi hivatalos utazási feltételek szerint a következő vonatkozik: ,, A kisgyermeket javasolt a babakocsiból kivéve, kézben vinni”. Nemrég viszont kiszivárgott egy munkaanyag, miszerint egy babakocsi szállításához a mozgólépcsőn kötelezően két ember kell. Az egyikük a babát tartja, a másik pedig a kocsit összecsukva. De hogy lehet ezt betartani akkor, ha valaki egyedül utazik?
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

 

Legnézettebb videók