Műsorújság
RTL Most

A nő 50 árnyalata: 10 ikonikus nő, akik valami újat hoztak a filmiparba

Szerencsére rengeteg olyan színésznő, és női karakter akad, akikre felnézhetünk, és erőt meríthetünk a kisugárzásukból. Vannak, akik hatása korokon is átível és persze akadnak születőben lévő, már most fénylő csillagok. A nőnap pedig tökéletes alkalom, hogy megemlékezzünk róluk!
Mit jelent az, hogy ikonikus? A korszakokon átívelő, lehengerlő kisugárzással megáldott hölgyeket soroltuk ma ide, akik nemcsak szerepeikkel, de önnön valójukkal is megmozgatják maguk körül a levegőt, és erejükkel mindenkit elcsábítanak egy picit.

Azt persze meg kell jegyezni, hogy csupán tíz nőt kiválasztani a rengeteg ikon közül, szinte lehetetlen feladat, azonban mi megpróbáltuk.

Lássuk!

Charlize Theron – Mad Max: A harag útja


Nem véletlenül lett az az alcíme George Miller 6 Oscar-t nyert alkotásának, hogy Fury Road, ezzel ugyanis a bújtatott főszereplőre, Furiosára, vagyis Charlize Theronra helyezték a hangsúlyt. Egy erős, független, a férfiak segítségére a legkevésbé sem támaszkodó karakterről beszélünk, aki még a férfiaktól dúskáló világban is képes volt felhívni magára a figyelmet.

Persze, egy erős női karakter mögött mindig ott áll egy még karizmatikusabb színésznő is: Charlize Theronnál pedig aligha találhatunk manapság magabiztosabb és karakánabb nőt a Földön. Minden egyes szerepéből kihozza a maximumot, és hiába változik az általa megformált alakok személyisége, mindegyikükben közös, hogy ott rejlik bennük Theron sziklaszilárd ereje.

Daisy Ridley – Carrie Fisher – Star Wars


A Star Wars hősnőiben nem lehet csalódni. Mindent megtestesítenek, amit a nőknek mantrázniuk kell magukban. Már az eredeti trilógia Leia hercegnője is egy leigázhatatlan karakter volt, és magabiztosan képviseltette a női nemet a két férfi hős mellett, ez pedig a legújabb részben – Az ébredő Erőben – odáig fajult, hogy Rey (Daisy Ridley) már egy az egyben maga lett a történet főhőse.

A most felfedezett angol lányban pedig szintén megvan az a plusz, ami felemelheti majd a halhatatlan színésznők sorába.

Jennifer Lawrence – Az éhezők viadala


A nő, aki elérte, hogy ne csak egészestés filmek hősei legyenek hölgyek, de akár egy egész franchise-nak is. Everdeen több szempontból nyitott meg új távlatokat a női nem számára: egyrészt szakított a gyenge vagyok, és valaki mentsen meg beidegződésekkel, illetve egy sokkal valósabb karaktert láttatott a vásznon, mint amit egy hollywoodi produkciótól várnánk.

Azt azonban nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy Az éhezők viadala sorozatnak a legnagyobb erőssége, hogy a rivaldafénybe helyezte Jennifer Lawrence-t, aki azon túl, hogy végtelenül nagy tehetség – Oscar-díjat is nyert a Napos oldallal –, egy őrült, bolondos és végtelenül őszinte lány, aki sztárság egyetlen negatív velejáróját sem hagyta, hogy megfertőzze a személyiségét.

Sigourney Weaver – Alien-filmek


A nő, aki még a sci-fi világában is lepipálta a férfiakat, aki egy idegen fajjal is szembe ment, akinek a harcait megannyiszor láttuk már és nem tudjuk megunni. Ki gondolná, hogy Sigourney Weaver még csak beleszippantott a szakmába, amikor Diane Keaton már régen megindult a sztárság megállíthatatlan országútján? Pedig így van. Amikor Keaton már az Annie Hall sztárja volt, Weaver egy aprócska mellékszerepben kóstolt csak bele a színészetbe. Azóta pedig hova jutott! Négy Alien-filmje az etalonná tette a női akcióhősök világában: ha bárki ihletre vagy mentorra vágyna, nála kell kopogtatnia.

Angelina Jolie – Lara Croft / Elcserélt életek


A dús ajkak, az igéző tekintet, a megzabolázhatatlan vadság, energia és lehengerlő kisugárzás. Ez a nő tényleg nem semmi! Karrierje kezdetén botrányos viselkedésével hívta fel magára a figyelmet – persze, ne feledjük, hogy Oscar-díjas ő is –, majd ő lett mindenidők legnagyobb csábítója, amikor „elszerette” Jennifer Aniston mellől Brad Pittet. Mostanra pedig az ikonikus címet tovább erősítette, hiszen azon túl hogy kiváló édesanya és feleség lett belőle, még arra is marad ereje, hogy másokon segítsen, vagy saját példáján adjon útmutatást az embereknek.

2013-ben bejelentette, hogy mindkét mellét eltávolíttatta, mert 87%-os esélye volt rá, hogy rákos legyen, ő pedig inkább megelőzte a bajt. Őszinte írásában bátorította a nőket, hogy ne rettenjenek vissza a betegségtől és annak megelőzésétől sem. Mindemellett pedig rengeteg karitatív munkában vesz részt.

Meryl Streep – mindenben, amiben csak szerepelt


Kell sorolni, hogy miért is lehet itt a top tízben? A nő! A színésznő! Túlzások nélkül mondhatjuk, hogy bármihez is érjen hozzá Streep, az arannyá válik.

Emma Watson – Hermione Granger


Korunk kislányainak példaképe a Harry Potterből ismert mugli felmenőkkel rendelkező boszorkány, Hermione Granger, akit el sem tudunk képzelni úgy, hogy ne Emma Watson játssza. A boszorkánynövendék híres, kócos hajáról és okoskodó stílusáról. Persze mindez nem probléma, hiszen ki ne szeretne olyan okos lenni, mint az akkor még csúnyácska ám, azóta gyönyörű nővé érett Hermione. A színésznő egyébként nem csak a filmes Roxfordi tanulmányai miatt irigyelendő, a valóéletben nemrég sikeresen befejezte tanulmányait a Brown Egyetemen. Granger kisasszony mellett, Watson is példaképünk lehet, hiszen a színésznő elkötelezett feminista, valamint a HeForShe kampány nagykövete. Emma for President!

Uma Thurman - Kill Bill


Thurman vérfagyasztó alakítása a Kill Bill-ben örökéletre elménkbe vésődött. A színésznő karakteressége nemcsak Quentin Tarantino, hanem a mi múzsánkká is tette. Arról nem is beszélve, hogy vannak helyzetek, melyekben bármely nő szívesen lenne a bérgyilkosnő helyében, hogy aztán a haláltorkából visszatérve leckéztethesse meg saját ellenlábasait. Hiába a Tarantino féle vérfröcsögés, a színésznőnek valahogy mégis van egy magával ragadó bája, mely az ikonikus nők közé emeli.

Diane Keaton - Annie Hall


A színésznő eredeti neve Diane Hall, beceneve pedig Annie. Nahát, leghíresebb filmszerepének ugyanez a neve! A film forgatása alatt egyébként a rendező, Woody Allen volt a partnere. Az ő esetében tehát tényleg elválaszthatatlan a színésznő a szerepétől. Bár a színésznő örök fiatal, valljuk be, ebben a filmben olyan gyönyörű, és annyira sziporkázik, hogy teljesen magával ragadja a nézőt. A ’70-es években pedig klasszikus nadrágkosztümjeivel, kalapjaival és nagyméretű szemüvegeivel divatot teremtett, melyek azóta is Keaton elhagyhatatlan jellemzői.

Audrey Hepburn / Marilyn Monroe


Ha nők, akkor mindenkinek ők jutnak eszébe, bár reméljük nemcsak velős és kevésbé velős idézeteik, hanem a filmjeik miatt is. Mi sajnos nem tudtuk eldönteni, hogy kit választanánk. Valószínűleg ez inkább típusfüggő, hogy melyik lenne érdemesebb a figyelmünkre. Hepburnt kecses alakja, őzike szemei és visszafogott stílusa ugyanúgy örökérvényű ikonná tette, ahogyan Monroe-t vörös ajkai, telt idomai, és szőke fürtjei. A két színésznőnek mindezek mellett, nem egy filmtörténeti percet köszönhetünk. Érdekes, hogy pont azt a szerepet, ami a legmaradandóbbá vált Audrey Hepburn karakterei közül, eredetileg nem hogy Marilyn Monroe-nak szánták, hanem egyenesen neki írták. Sajnos Monroe más elfoglaltságai miatt nem tudta eljátszani Holly Golightly szerepét az Álom luxuskivitelben. Mellettük, muszáj megemlítenünk Karády Katalint, Ginger Rogerst, Greta Garbót, valamint Grace Kellyt is, akik szintén a régi mozik, klasszikus női alakjaivá váltak emlékezetes alakításaikkal.Képek: Tumblr

Legnézettebb videók