Műsorújság
RTL Most

A lázadó - Folytatódott az elfajzottak viadala

Ha nincs értelme, ne folytassuk! Szoktuk mondani ugyebár. Akkor mégis, miért készülhetett el A lázadó?
Kép: Big Bang Media
 
Önfeláldozónak éreztem magam

mikor úgy döntöttem, hogy az első rész után újra bepróbálkozom a szegény ember éhezők viadalával, és végül félelmeim beigazolódtak. Sajnos a film tényleg nem működik, amiért Shailene Woodley levágta a haját! A viccet félretéve persze semmi összefüggés nincs a sámsoni beavatkozás, és aközött, hogy a film egyszerűen nem tudja lekötni az embert.

Bátorság, még csak a felénél tartunk!

Az ember joggal várja el egy második résztől, hogy többet nyújtson, mint az előző volt (kommentben jöhetnek azok a filmek ahol ez teljesült), pláne ha a színészek még meg is ígérték azt, hogy minden, amit a rajongók szerettek az első részben, arra A lázadó csak rátesz majd még egy lapáttal. Végülis rátett, csak talán nem megfelelő mennyiséget, és nem jó helyre.

Kép: Big Bang Media

Mit műveltél?

Az igazság az, hogy én azok táborát erősítettem, akiknek semmi baja nem volt az első résszel. Sőt, még izgalmasnak is tűnt A beavatott univerzuma. Aki nem ismerné: (mivel csak Katniss Everdeen életrajzát fújja kívülről) Beatrice Prior a távoli jövő Chicagójában él, ahol a társadalom öt csoportra tagolódott: Önfeláldozók, Bátrak, Műveltek, Barátságosak és Őszinték. Tris azonban az Elfajzottak közé tartozik, akik egyetlen csoportba sem sorolhatóak, a rendszer ezért üldözi őket. A lázadóban pedig kiderül vannak ám csoport nélküliek is. 

Barátságos mérkőzés

Az első találkozás velük egy vonaton történik, amit természetesen nem ecsetelnék, de a végeredmény egyszerűen nevetséges. És ez bizony igaz a film összes konfliktusmegoldására. A második részben bonyodalmak sorát kell átélnie főszereplőinknek, amik aztán érthetetlen módon azonnal megoldódnak. Így teljesen elveszik az az érzésünk, hogy izgulnunk kéne bárkiért is a vásznon. Apropó vászon! Eszetekbe se jusson ezért a filmért 3D-s felárat fizetni, mivel semmi pluszt nem ad!

Kép: Big Bang Media

Jogosan merül fel az a kérdés, hogy egyáltalán mi jó ebben a filmben? Ha már a szereplőkért nem izgulhatunk, a történet pedig csapongva halad, akkor legalább a szerelmi oldal bemutatása lett olyan, amit még az Alkonyat rajongók is megirigyelnek? Ezt se sikerült megugrani! Tóbiás (vagyis Négyes) és Tris között semmi kémia sincs, ráadásul folyamatosan titkolóznak a másik előtt, ami ha ki is derül, akkor sem lesz belőle semmi. Nem beszélik meg egymással, nem is veszekednek, egyszerűen csak vállat vonnak és mennek (futnak) tovább.

Hogy válaszoljak is kérdésre, mi az az egy dolog, ami miatt nem vontam vállat én is, és hagytam el a termet a vetítés közben: a látvány. Látszik, hogy erre nem sajnálták a pénzt, és szerintem erre nem is lehet panasz. Már az előzetesben látszódott, hogy inkább ezzel akarják berántani az embert, mintsem a csavaros sztorival. Erre viszont nincs bocsánat, mint ahogy arra sem, hogy a sorozat lezáró részénél itt is úgy döntöttek a készítők, hogy két részre bontva kerüljön mozikba. Ez van akkor, ha még egy rossz franchise is korrekt bevételt hoz a pénztáraknál. Ha nem így történt volna, akkor már A lázadó sem készülhetett volna el.

Kép: Big Bang Media
 
Őszinte értékelés

Tris - ha jól tudom - a könyv szerint azért vágatta le a haját, hogy felnőttesebbnek nézzen ki. Látszik, hogy a film is valami ilyesmi vággyal készült. A temérdek CGI használatától viszont nem lesz epikusabb ez a történet, se felnőttesebb.
A sorozat második részét így egyértelműen Tóbiásra értékelem, de azt is csak a látvány miatt, úgyhogy 4/10.
 

A beavatott-sorozat: A lázadó (Insurgent)

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 119 perc, 2015
Besorolás: 16
Premier: március 19.
Rendező:Robert Schwentke
Szereplők: Shailene Woodley, Theo James, Ansel Elgort, Kate Winslet, Miles Teller, Naomi Watts, Zoe Kravitz

Legnézettebb videók