Műsorújság
RTL Most

Miért lett végül férfi a Vasember 3 főgonosza?

A válasz meglehetősen sokkoló, de ez is nagyon jól leírja, hogy a nők mennyire alul reprezentáltak – még mindig – a szuperhősfilmekben. A harmadik Tony Stark történetben ráadásul úgy történt mindez, hogy az eredeti forgatókönyvben még egy nő szerepelt volna Guy Pearce helyett.

A döntés oka a játékiparban keresendő! Igen! Mindezt ráadásul maga a rendező, Shane Black mesélte el. A Marvel azért változtatta meg az eredeti elképzeléseit, mert a játékpiacon a női akciófigurák nem kelnek el olyan jól, mint a férfiak mini másai.

Több szempontból elszomorító ez: egyrészt a puszta tény, hogy a filmgyártást magát ilyen szinten befolyásolja a plusz bevételszerzés – nem mintha ezzel eddig nem lettünk volna tisztában, így mégis sokkolóan hat –, másrészt a nem éppen újonnan felmerülő hozzáállás is fájdalmas, miszerint a nők még mindig nem tudnak a hátukon elvinni egy-egy projektet. Legalábbis a fejesek és a pénzbubusok szerint…


Pedig ezzel a felfogással már többször felháborodást váltottak ki a stúdiók – a Disney és a Marvel egyaránt. Az előbbi például a legutóbbi Star Wars rész, Az ébredő Erő forgalmazásakor látványosan kihagyta a játékok gyártása során a történet főhősét, Reyt. Ugyanez volt a helyzet a Marvellel is, amely a Fekete Özvegy akciófigurák gyártásánál fogta vissza magát – amivel még Mark Ruffalo haragját is kivívták.


Szóval ez a téma már többször is negatív kritikákat kapott, a probléma mégis újra meg újra felmerül.

Shane Black mostanság új filmjét promózza szerte a világban – a Ryan Gosling és Russell Crowe főszereplésével készült Rendes fickókat – és ennek kapcsán merültek fel a Vasember hárommal járó nehézségek is:

„Rengeteg dolgot kellett kicserélnünk. A cselekmény folyamatosan változott. Stéphanie Szostak karaktere eredetileg sokkal hangsúlyosabb lett volna, de visszavettünk belőle. Rebecca Halléból is.” – nyilatkozta az Uproxx-nak.

 


Szostak az egyik genetikailag feltúrbózott katonát játszotta a filmben, Hall pedig Stark régi kollégáját, aki végül Guy Pearce karaktere mellett köt ki a „sötét oldalon”.

„A korai vázlatokban a Pearce által életre keltett karakter – Killian – eredetileg nő lett volna, de a stúdió ezt elutasította. Pedig én szerettem az ötletet: végig azt hiszi a néző, hogy a férfi a hunyó, pedig valójában a nő irányította a szálakat.”

Rengeteg ilyen változás megy végbe egy film előkészítésekor, sőt még a forgatások megkezdése előtt is előfordulnak hirtelen átalakítások, azonban ez a döntés és a mögötte megbújó – szimplán pénzhajhász – okok elkeserítőek…

Ti mit gondoltok?

Forrás: Slashfilm
Képek: Tumblr

 

Legnézettebb videók