Műsorújság
RTL Most

Máris bukta a Star Wars 9-et a rendezője?

Óriási kétely kering most a jedik világában, hiszen a trilógia harmadik része akár még rendező nélkül maradhat. Miért? Colin Trevorrow ugyanis még a forgatások kezdete előtt nagyot bukott egy másik filmjével.

Mennyire számíthat egy óriás produkció készítőinek, hogy a kiválasztott direktora annyira mellényúlt egy filmjével, hogy kritikusok hadánál érte el a totális kiadást? A Star Wars eleve egy annyira tűpontosságú gépezet, amelyben nincs helye hibázásnak. Innen eredhet az is, hogy ideje korán sosem szivárog ki semmi sem a forgatásokról, és innen merül fel a fenti kérdés is.

Vajon újraértékelik a döntésüket egy ekkora bukás után, nehogy bajba kerüljön a giga produkciójuk?

Colin Trevorrow-ról van szó, aki valószínűleg annak köszönheti a becses posztot SW-rendezőként, hogy a Jurassic World-del felrobbantotta a mozikasszákat. Egy blockbuster elkészítésénél ez az egyik – ha nem a – legfontosabb tényező, nem pedig a minőségi megvalósítás. Persze, Trevorrow mellett szól az is, hogy háromfilmes rendezőként az első projektje (Safety Not Guaranteed) azért csöndes sikert aratott. Most azonban még készített egy kisebb indie filmet (The Book of Henry) a Star Wars előtt, ami kiborította a filmkritikusokat. Szinte mindenki csakis azt emlegette, hogy egyetlen dolgot lehet felvetni a „Henry” ellen, az pedig nem más, minthogy nagyon rossz.

Most ugyebár minden a decemberben érkező Az utolsó jedikről szól, a munkálatok tehát még nem kezdődtek meg, hogy elkészítsék a trilógia befejező részét. Így még megeshet, hogy búcsút intenek a megbukott Trevorrownak.

Volt már ehhez hasonlóra példa, hiszen Josh Tank pont ebbe szaladt bele: őt szánták az egyik Star Wars film rendezőjének, azonban miután bukásba rendezte a Fantasztikus Négyes reboot-ját, megváltak tőle.

Persze, ez a szituáció azért valamivel árnyaltabb a mostani helyzetnél, hiszen Trevorrow egy kisköltségvetésű filmmel váltott ki ekkora csalódottságot, miközben Tank egy sok pénzből készült nagyfilmet rontott el.

Mégis, minket elgondolkodtatott a dolog: vajon, ha valaki egy indie filmet, ami kisebb munkával jár és valószínűleg igazi filmes lelkesedéssel készített el – miközben lógathatta volna a lábát is –, már ezen a szinten nem tudja megugrani az elvárásokat, akkor mi a garancia arra, hogy egy SW esetében villantani fog?

Nem egy Jurassic World, hiszen ha őszintén belegondolunk, hiába dobták be Chris Prattet, hiába idomítottak benne raptorokat, meg sem tudták közelíteni azokat a Jurassic-élményeket, amelyeket gyerekként átélhettünk. Vagyis valamennyire, de már akkor is rezgett a léc.

Miért hozott akkora bevételt? A Jurassic Park-filmek hagyománya, legendája és óriási rajongói bázisa miatt. Legalábbis szerintünk.

Ti nyugodt szívvel hagynátok rá a Star Wars 9 rendezését?
 

Forrás: Vulture, Variety

Legnézettebb videók