Műsorújság
RTL Most

Magányos vagy? Magányra vágysz? Akkor ezek a te filmjeid!

Bőgtünk már, szerelembe is estünk, táncoltunk… megannyi filmes gyűjteményt összeszedhetünk, azonban a szomorú vagy igazán drámai élethelyzetekről sem feledkezhetünk meg. Ilyen a magány is! Jöjjenek az egyedüllét legjobb alkotásai!

Azért is imádjuk annyira a filmeket, mert szinte minden emberi érzelem vagy lelki állapot gyönyörűen komponálva kelhet életre a vásznon. A magány egy sokak számára ismerős fogalom, nem véletlenül köszön vissza sokszor ez is a mozikban.

Ráadásul egy végtelen izgalmas és szélsőséges felállás ez a filmek esetében, hiszen ha belegondolunk, egyetlen ember gondolatain, személyiségén és érzelmi hullámvasútján kell elevickélnünk egészen a befejezésig. Itt ütköznek ki igazán a zseniális színészi alakítások!

Kik azok, akik egyedül is képesek élettel megtölteni a vásznat?

Szerencsére, sok ilyen színész ember van! És nem csak a tehetségekből akad bőven, de a magány – mint olyan – is megannyi műfajon és megközelítésen belül előfordulhat.

Nézzük, mire is gondolunk!

Mi sem remetébb, mint egy végtelen, erdőkkel teli táj

A legevidensebb választás, ha hősünk nemcsak lelki mocsarában éli meg az egyedüllétet, de még a környezetét tekintve is elszakad mindenkitől. Nagyon sok film foglalkozik ebben az értelemben a magánnyal: amikor a hős a semmit, az ismeretlent választja, és útja közben rátalál önmagára. Lehet ez egy elhatározás, de hozhatja a véletlen is, mégis közös bennük, hogy főszereplőnk a természet végtelenjében nézz szembe önmagával.

Beszéljünk akár egy Sean Penn rendezte Út a vadonba kaliberű filmről vagy egy Reese Witherspoon-féle Vadon-ról, sőt azonnal idevehetjük a DiCapriós A visszatérőt vagy a lassan már klasszikusnak számító Számkivetettet – mindegyik ebbe a kategóriába sorolható.

A végtelen űr és én

Manapság egyre elterjedtebbé válnak az űrhajósokkal foglalkozó történetek, ráadásul már kezdünk elszakadni a csapatos hősködésektől, sőt az akciódús kalandok is kiveszőben vannak, hiszen már ezekben a sci-fi drámákban is az ember a lényeg. Extrém módon nézve ezek az alkotások is beillenének az előbbiek közé, azonban a világűr végtelensége sokkal nagyobb félelemnek teszi ki a hőseit. Itt már tényleg csupán egyetlen szkafander választja el a szereplőket a haláltól, amit a magánnyal megspékelve még rettentőbbnek érezhetnek.

Gravitáció, Hold, Mentőexpedíció… csak három a megannyi lehetőség közül!

Miért nem szeret senki?

Na, mikor is érzi magát az ember a legsebezhetőbbnek? Amikor az összetört szív a szerelem után sajog. Senki sem elég, nemhogy a barátok, de még mi sem, mert csupán egyetlen ember tehetné boldoggá és teljessé az embert. Nélküle viszont minden sivár, nemcsak a környezetünk, de mi is… a magány érzése ilyenkor a legaljasabb, amikor bekopogtat a szerelem vagy annak a hiánya.

Az egyik legszebb példa ebben a kategóriában a Spike Jonze rendezésében készült Her Joaquin Phoenix főszereplésével. Ez a darab ráadásul azért is nagyon sokatmondó és mai, mert egy férfi és egy mesterséges intelligencia szerelméről szól… A „social media” vezérelte világunkban hiheti azt a leginkább az ember, hogy a legnagyobb magány közepette is ott van neki mindenki. Pedig mekkorát tévedünk!

Könnyednek álcázott fájdalom!

Sosem lehet eléggé korán megtanítani a kicsiknek, hogy a világ mégsem olyan habos-babos és egyszerű, ahogyan ők látják. Pont ezért, megannyi mesében is visszaköszön a magány fogalma, sőt olyan is akad, aminek az egész cselekménye ezen nyugszik. Igen, a Fel!-re gondolunk!

Mert az életre sosem lehet elég korán megkezdeni a felkészülést!

Jöjjön a teljes elborulás!

És akkor jöhetnek a nagyvadak, amikor a magány olyan szintekre juttatja az elmét, és az embert, amiben rejtőzik, hogy a valóság megszűnik létezni. Téveszmék, kitalációk, fantazmagóriák és őrület! És a vicc az, hogy ezek a filmek is különbözhetnek egymástól, hiszen a hangulat skála minden végéről meríthetünk: beszéljünk akár egy sötét Taxisofőrről vagy egy bohókás Amelie csodálatos életéről, de az Elveszett jelentés bájos-komorsága is jöhet.

Magányból mindig akad, ha akarjuk, ha nem! Néha jól jön, néha fáj, egyet azonban sose felejtsetek el:

Legnézettebb videók