Műsorújság
RTL Most

Kiket jelöltek eddig a legtöbbször Oscarra?

Az Oscar-zsongás hevében mindenki találgat, hogy idén kik lehetnek az igazi befutók, mi most gondoltunk egyet és elmerengtünk: eddig kik lehettek a gála legnagyobb arcai? Jöjjön az a 10 színész és színésznő, akik mindent vittek!

Imádunk az Oscar-érdekességekben tobzódni, legutóbb pont ezért összeszedtünk 11 olyan tényt, amire alapjáraton senki sem gondolt volna, ha az idei jelöltek listáját elemezgeti. Mert a számok bizony sokkolóak lehetnek!

Ezen a vonalon maradva, most azt néztük meg – köszönjük IMDb –, hogy kik voltak azok a színészek és színésznők, akiket eddig a legtöbbször jelöltek Oscar-díjra.

Igen-igen, erre mindenki azonnal rávághatja a fantasztikus Meryl Streep nevét, azonban azon túl, hogy ő a Golden Globe és az Oscar királynője, akadnak még nagy aranyszobor-mágnesek a szakmában. Nézzük, kikről is van szó!

1. Meryl Streep: 20 jelölés – 3 győzelem

Meryl az első jelölését még 1979-ben kapta A szarvasvadászért, akkor azonban még nem örülhetett, hiszen Jane Fonda vitte el a díjat a Hazatérés főszerepével. De Meryl-nek sem kellett sokat várnia, hiszen a következő évben (1980) már ő győzött a Kramer kontra Kramerrel. 1983-ban folytatta a Sophie választásával, majd pedig 2012-ben a Vaslady-ért ítélték oda neki az aranyszobrot. Mondhatjuk, hogy ő az Akadémia kedvence, azonban ha az arányokat nézzük, akkor akár a legnagyobb vesztesnek is nevezhetnénk (persze, ezt mi sem gondoljuk komolyan).

2. Katherine Hepburn: 12 jelölés – 4 győzelem

Ha nem is Hepburn-t jelölték a legtöbb díjra, mégis ő az a színésznő, akit a legtöbbször díjaztak. Négy alkalommal „sétálhatott fel” a pódiumra, hogy átvegye a díját: először 1934-ben az Ébredj velünk-ért kapott szobrot, majd egészen 1968-ig kellett várnia a következő győzelemre: a Találd ki, ki jön vacsorára című filmért díjazták. 1969-ben Az oroszlán télen-nel tarolt – megosztva Barbra Streisand-dal, aki a Funny Girl-lel nyert –, utolsó szobrát pedig az Aranytóval gyűjtötte be. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy sosem vett részt a díjátadókon, mindig más vette át helyette az Oscar-szobrokat.

3. Jack Nicholson: 12 jelölés – 3 győzelem

Első jelölését a Szelíd motorosokért kapta 1970-ben, ekkor még nem örülhetett, azonban innentől kezdve kitartóan ott volt a neve a jelöltek listáján. Hat év várakozás után kapta meg első szobrát a Száll a kakukk fészkére főszerepéért. 1984-ben vitte el második díját a Becéző szavakért, legutoljára pedig 1998-ban ismerte el az Akadémia a munkásságát, a Lesz ez még így se! főszerepe hozott neki győzelmet.

4. Bette Davis: 10 jelölés – 2 győzelem

Hollywood egyik legelismertebb színésznője volt, annak ellenére, hogy karrierje elején megpróbálták ráerőltetni a bomba nő imidzsét. Azonban hamar rájött, hogy ez nem neki való! Első Oscarját 1936-ban kapta az Átkos asszonyért – ezt később, a színésznő halálát követően, Steven Spielberg vásárolta vissza az Akadémiának. 1938-ban kapta meg második szobrát a Jezebel főszerepéért – Spielberg ezt is visszavásárolta.

5. Laurence Olivier: 10 jelölés – 1 győzelem

Az üvöltő szelek főszerepéért kapta első jelölését, ezt pedig még kilenc követte. Az első szobrot – ami egy tiszteletbeli díj volt – az V. Henrik főszerepéért és rendezéséért kapta. 1949-ben viszont már valódi elismerést is kapott a Hamlet főszerepéért, majd 1979-ben újabb tiszteletbeli díjjal jutalmazták a pályafutása és teljes munkássága elismerése miatt.

6. Spencer Tracey: 9 jelölés – 2 győzelem

Tracey egymás után tudott duplázni az Oscaron: először 1937-ben győzött a Tengeri titánokkal, majd 1938-ban a Fiúk városával. A második alkalommal nem volt jelen a díjátadón, felesége vette át helyette a szobrot.

7. Paul Newman: 9 jelölés – 1 győzelem

Hollywood „kékszeműjéről” legutóbb már készítettünk egy összeállítást, ha kíváncsi a színésszel kapcsolatos legizgibb tényekre, akkor ITT a helyed. Ami az Oscar-díjait illeti: először karrierje elején jelölték (1958) a Macska a forró bádogtetőn című filmért. Azonban a színész első akadémiai díjára mégis csak 1986-ban került sor és akkor is Életmű-díjat kapott! Ezután nyerte csak el 1987-ben A pénz színe című alkotásért az áhított legjobb színész Oscar-díját, majd később a ’90-es években megkapta az Akadémia Emberbaráti-díját is!

8. Marlon Brando: 8 jelölés – 2 győzelem

A nagy színész, akiről mindenkinek az ikonikus Keresztapa jut az eszébe… nem is véletlenül, és természetesen ezt az Akadémia is észrevette, 1973-ban megkapta érte a Legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Azonban nem ez volt az első győzelme, hiszen 18 évvel korábban már győzött egyszer a Rakparton főszerepével. Utolsó jelölését pedig 1990-ben kapta.

9. Jack Lemmon: 8 jelölés – 2 győzelem

A színészt a többség nagy barátjával, Walter Mattauval közösen készített filmjeiből ismerheti – ilyen például a Szomszéd nője mindig zöldebb –, azonban nem ezekért az alkotásokért tüntette ki az Akadémia. 1956-ben kapta első díját a Mr. Roberts főszerepéért, majd legközelebb 1974-ben győzött a Mentsd meg a tigrist! című filmjével.

10. Al Pacino: 8 jelölés – 1 győzelem

A legenda, az ikon, aki nem egy karakterét keltette úgy életre a kamera előtt, hogy azok filmtörténeti alappillérek lettek. Beszéljünk akár A sebhelyesarcúról vagy éppen a Keresztapa-filmekről. Ezek közül a Keresztapáért kétszer is jelölték (1973 és 1975), sőt élete legelső Oscar-jelölését a Keresztapa első részéért kapta, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. A győzelem azonban csak 1993-ban érkezett el: Az egy asszony illata című filmjével, a legjobb férfi főszereplő kategóriában nyerhetett.

Forrás: IMDb
Képek: The Academy Facebook, tumblr

Legnézettebb videók