Műsorújság
RTL Most

Jöjjön 12 Jim Carrey film, amiknek nem tudunk ellenállni!

Nincs különösebb oka, hogy pont most merültünk el a humorherold filmográfiájában, egyszerűen éreztük, hogy a szeszélyes napok szinte kikényszerítik, hogy legalább mozizás közben jókat kacagjunk. Az örök nevettető filmjei pedig tökéletes választások erre.

Az a mi taktikánk, hogy ha az időjárás és az emberi hülyeség rosszkedvre derít, akkor nyomunk egy kicsi kocsi bumbumot, mindenre igent mondunk, felülünk a Jim Carrey-vonatra és addig utazgatunk vele, ameddig az összes filmjét végig nem röhögtük. Ez már egy kellőképpen erős alapot adhat nekünk ahhoz, hogy még jobban élvezzük az életet.

Rengeteg szállóigét köszönhetünk neki és a filmjeinek, és most eljött az idő, hogy a maratoni móka-kacagás közben összegyűjtsük az összeset! Benne vagytok? Akkor nézzük a top 12-őt!

Ace Ventura


Az állati nyomozó, akinek minden egyes megmozdulása ikonikussá vált az elmúlt évek alatt, akit akkor is idézünk, ha nem tudunk róla, és akivel már csak azért is szimpatizálunk, mert minket is kiver a víz az albínó denevérektől. A két részes ámokfutás azon kivételes filmek közé tartozik, melyeknek a minősége nemhogy romlott volna a második részre, de még tudták fokozni a káoszt. Mielőtt megnéznénk: kértek egy tiktakkot? Nincs? Nyugi, Zorró segít a bajban!

A maszk


Az alakítás, amiért először jelölték Golden Globe-díjra, a film, ami befuttatta Cameron Diazt és a szerep, ami még jobban ráerősített arra, hogy a színész egy igazi gumiarcú trükk- és humormester. A hihetetlen erejű csodamaszkkal olyan dolgokra volt képes az alapjáraton semmilyen Stanley Ipkiss, amiről álmodni sem mert előtte. A realitás, mint olyan ebben a moziban nem igazán kap helyet. És pont ezért imádjuk!

Grincs


Mindenkivel megesett már, hogy bármit is mondott vagy tett, abban egy szemernyi pozitív indíttatás sem volt, inkább csak trollkodott, pusztított és közben nemcsak a világot, de magát is utálta. A klasszikus karácsonyi meséből ismert karakter mindenkiben ott él egy picit, főleg, ha az irónia is jobban pislákol bennünk a szokásosnál. Persze, mi sosem lopnánk el a karácsonyt, de attól még nem szívesen mondanánk le a vacsorát magunkkal, vagy a depis kutyánkkal, Max-szel.

Az igenember

És ha már a negatív fazonoknál tartunk: vajon mi történne velünk, ha kiűznénk a nemet az életünkből, és bármilyen kérdés merülne fel, mindenre igent mondanánk? Elsőre jönne a szokásos felszabadulás és az új élmények begyűjtése, aztán egy picit túltolnánk ezt a kitárulkozást. Az igenemberben Jim Carrey-n kívül Zooey Deschanel és Bradley Cooper is asszisztál az őrülethez.

Én és én meg az Irén


A Farrelly testvérek vígjátékában Carrey egy skizofrén rendőrt alakít, aki egyszerre egy szelíd és gyengéd gentleman és egy végtelen disznó és perverz bunkó. Mindkét énje Irénre (Renee Zellweger) hajt. A forgatás poénja, hogy maguk a színészek is nemegyszer megbotránkoztak a jeleneteiken. Nem csoda, azért ahhoz kell gyomor, ha egy filmben tesszük azt, teheneket szívatnak meg. De a lényeg, akik szeretik az elvetemült, közel sem szégyenlős poénokat, akkor ez az ő filmjük.

Egy makulátlan elme örök ragyogása


Voltatok már annyira eget rengetően szerelmesek, hogy ha megtehettétek volna, kitöröltetitek az emlékezetetekből a másikat, hogy ne fájjon annyira az elválás? A Jim Carrey és Kate Winslet főszereplésével készült – kissé eszeveszett – szerelmi történet pont ezt a témát járja körül, ráadásul olyan mellékszereplőkkel, mint Mark Ruffalo, Elijah Wood és Kirsten Dunts. Hiába a kezelés és az emlékek útvesztője, az ember sokszor az utolsó utáni pillanatban jön rá, hogy nem tudja és nem is akarja elengedni élete szerelmét.

 A kábelbarát


A filmet Ben Stiller rendezte, a producere pedig Jude Apatow volt, Jim Carrey főszereplésével pedig ez a film vált a fekete humor egyik alappillérévé! Nem tudjuk ki, hogy van vele, de a megtekintése után kissé tartottunk minden kábeltévé szerelőtől, ugyanis Carrey annyira jól játssza Chipet, aki a munkája közben próbál barátságokat kötni. Carrey ezért a filmért rekordösszegű gázsit, 20 millió dollárt kapott! Emlékeztek a kosaras jelenetre? Ugye, megvan! Hát a színésznek nem volt meg, ugyanis, mint kiderült, Jim Carrey nem túl jó az említett sportban, így a labdát utólag montírozták a kezébe!

Ember a Holdon


Az amerikai komikusról, Andy Kaufmanról szóló film, azért készült 1999-ben, mert a férfi ekkor ünnepelte volna 50. életévét. A humorista sajnos 35 éves korában, súlyos betegségben elhunyt, az Ember a Holdon című film pedig neki állít emléket Milos Forman rendezésében és Carrey főszereplésével. A produceri munkálatokat Danny DeVito vállalta, aki maga is látható a filmben, sőt jó barátja volt Kaufmannak, akivel együtt játszott egy sorozatban. Emellett érdemes megemlíteni, hogy Jim Carrey, bár 13 évvel később, de pontosan ugyanazon a napon, január 17-én született, mint az általa alakított személy, valamint a színész megvásárolta Kaufman kongáit, és azokat használta fel a meghallgatáson, amin szerencsénkre megkapta a szerepet!

A Minden6ó


Bruce Nolan népszerű tévébemondó, barátnője Grace (Jennifer Aniston) pedig odáig van érte, a férfi mégis mindig elégedetlenkedik az életével. Nos, mi nem voltunk elégedetlenek sem a filmmel, sem pedig Carrey alakításával, Morgan Freemanről - akiről eddig is tudtuk, hogy isteni, de ezúttal magára is ölthette Isten szerepét - már ne is beszéljünk! A film egyébként több ponton is egybevág Carrey életével: a cselekmény Buffalóban játszódik, a színész pedig Észak-Buffalóban nőtt fel, sőt a kedvenc műsora, a filmben többször visszatérő tévéshow, valamint az adó, ahol a karaktere dolgozik, az a csatorna, amit Carrey egész gyerekkorában bámult!

Dumb és Dumber – Dilibogyók

Emlékszünk a furcsa fogsorú Lloyd Christmas-re (Jim Carrey) és a borzas hajú Harry Dunne-re (Jeff Daniels)? Az ő barátságuk sokunk számára lehet példaértékű. Azonban a filmben sok olyan dolog történik, amit inkább jobb nem kipróbálni, kezdve azzal, hogy az országút mentén magunkra haragítsunk egy csapat kamionsofőrt vagy a jéghidegben odatapasszuk valahova a nyelvünket, hogy csak néhányat említsünk! Viszont be kell látnunk, hogy a kutya formájú kocsijukat mi is szívesen elvinnénk egy körre!

I love You Phillip Morris


Az egyik kevésbé ismert munkája Carrey-nek, akinek partnere másik nagy kedvencünk, Ewan McGregor, aki a címadó Phillip Morrist alakítja és itt most a partnerséget szó szerint értjük ugyanis a filmben egy párt alkotnak. Steve Russel, akit a gumiarcú színész játszik, minta polgár és szerető családapa, egy napon viszont felelőtlen költekezésbe, csalásokba és férfiakkal való ismerkedésbe kezd. Ennek következményeként kerül börtönbe, ahol beleszeret cellatársába, Morrisba. Így hősünk úgy dönt, az egész életét a közben kiszabadult férfival akarja leélni és ebben az elhatározásában az sem riasztja vissza, ha a folytonos szökési kísérletei miatt az életfogytiglanit kockáztatja! A nyakatekert romantikus komédia lehet, hogy néha sok, de az biztos, hogy Jim Carrey újabb filmjeinek egy méltatlanul elhanyagolt gyöngyszeme!

Truman show


A kanadai színész ezúttal Truman Burbankot alakítja, aki nem is sejti, hogy az, amit az életeként ismer, valójában távol áll a valóságtól és egy televíziós reality-show főszereplője, a város, amit pedig otthonaként könyvelt el, igazából egy stúdió. Ennek a furcsa koncepciónak köszönhetjük Carrey egyik legelgondolkodtatóbb, ugyanakkor legszórakoztatóbb munkáját is! A filmet és a mellékszereplőt, Ed Harrist is Oscar-díjra jelölték 1999-ben, amin nincs is mit csodálkozni, azt azonban nem igazán értjük, hogy nem nyerhette el a díjakat. Érdekesség még, hogy Ed Harris és Carrey a forgatások alatt egyszer sem találkoztak!

„És ha már nem találkoznánk: jó napot, jó estét és jó éjszakát!”

Képek:Tumblr

Legnézettebb videók