Műsorújság
RTL Most

Hogyan működik az Oscar-gépezet? Réz András lerántja a leplet!

Újra filmes lázban ég az egész ország, hiszen egy emberként drukkolhatunk Enyedi Ildikó alkotásának a legrangosabb díjátadón. De vajon hogyan választják ki a jelölteket és a későbbi győzteseket? A kérdésben a filmesztéta segítségét kértük.

Kedd délután jelentették be a 90. Oscar jelöltjeit, és mindannyian izgultunk, hiszen egy magyar esélyes is volt a filmek között. Végül örömmámorban ünnepelhettünk, hiszen Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje bekerült a Legjobb idegennyelvű filmek kategóriájába.

Tegnap már összegyűjtöttük nektek, miket érdemes tudni az ellenfelekről, most viszont Réz Andrással jártunk utána, vajon hogyan is működik maga az Oscar.

A filmes díjátadót az egyik legrangosabb eseményként tartják számon a világon. Nincs is annál nagyobb szakmai elismerés, mint amikor egy filmes munkáját aranyszoborral jutalmazzák.

Réz András most felfedte a titkot – és elhessegette a tévhiteket – a díjátadóval kapcsolatban.

Tudtátok…?

  • Több mint 6000 filmes a tagja van az Akadémia szavazóinak?
  • A szavazók különböző tagozatokra oszlanak? Ez azt jelenti, hogy a színészek csak a színészek kategóriáin belül voksolhatnak, a rendezők a rendezőkében, és így tovább. Persze, az is előfordulhat, hogy valaki több kategóriának is a tagja lehetne, ilyen esetekben azonban döntenie kell, hogy melyiket válassza.
  • Több fázisban dől el, hogy kik kerülnek be a végső jelöltek közé, aminek nem kicsit bonyolult a matematikája.

De mi a helyzet azzal a pletykával, hogy mindenki, aki egyszer nyert egy Oscart, automatikusan az Akadémia tagja lesz?

A Reggeli beszélgetéséből megtudhatod a meglepő választ!

Legnézettebb videók