Műsorújság
RTL Most

Ha a Dunkirk-et választod, egy oxigénpalack lesz a legjobb társad a moziban!

Christopher Nolan visszatért a mozikba: a Batman-trilógia, az Eredet és a Csillagok között rendezője most félredobta a fikciókat, és egy felkavaró, mégis valós történetről forgatott, ráadásul eddig sosem tapasztalt látványvilágot teremtve!

A sötét IMAX teremben ülve, eltompulva, szinte már a tengervizét nyelve és a robbanásoktól megsüketülten figyeltük, ahogyan katonáról katonára, megannyi veszettnek tűnő sorsot bemutatva halad a Dunkirk cselekménye. A hangfalak megteltek a film világában tomboló káosz zajával, miközben Hans Zimmer lüktető, ugyanakkor felkavaró zenéje az egekbe emelte a pulzusunkat.

Gigászi képek, meghökkentő látvány, apró és szinte már bábuknak tűnő katonák, vergődés, sodró lendület, egy percre sem pihenő idegbaj.

Ilyen elemeket kiállva és megélve, nem is volt csoda, hogy a teremben gyorsan körbelesve, mindenhol előre görnyedt, feszült testeket látott az ember. Ha nem a széküket markolászva, akkor az anyagba belerobbantva, letaglózva figyeltek az újságírók… nagyjából ezt nevezhetjük a Dunkirk-hatásnak!

„A Dunkirk annyira intenzív lesz, hogy inkább magammal viszem az oxigénpalackomat és a ventillátoromat is a moziba!” – írta egy kommentelő a filmmel kapcsolatban.

 


A John Smith néven futó felhasználó nem is pötyöghetett volna találóbb kommentárt, hiszen Nolannek három évvel utolsó rendezése után, most is sikerült felforgatnia a filmes világot!

A Dunkirk egy háborús drámának tűnő sztori, ami a rendező szerint inkább szól a túlélésről, mint magáról a harcok természetéről, vagy éppen a jól megszokott hősies pátoszokról.

A második világháborúban játszódó valós történet annak a többszázezer brit és francia katona menekülését meséli el, akik a La Manche csatorna franciaországi partján rekedve – szinte látva a másik parton húzódó hazájukat – próbálnak túlélni, és kikeveredni a lehetetlen és csupán halált ígérő Dunkerque-ből, miközben a németek folyamatosan támadták őket.

A speciális IMAX-kamerákkal felvett film, az Avatar óta először, most tényleg valami olyat ígér, amiért érdemes jegyet váltani a mozipénztárakban. Nolan sokat sejtetően mesélt legújabb munkájáról, ami szerinte, meghökkentően kevés dialógusával inkább a némafilmeket idézi: a szavak helyett a képek intenzitása, és a folyamatosan zakatoló történetszálak pörgetik az alkotást.

 


Persze, azt gondolhatnánk, hogy már nem igazán lehet újat mutatni a háborús filmek égisze alatt, mégis a Dunkirk eléri, hogy szinte főszereplő nélkül, megannyi szálon haladva – zseniális, korántsem lineáris szerkesztést mutatva – is meglepődjünk. Ez a film más, mint az eddig látottak! Sosem hittük volna, hogy megcsúszva az időben, fizikailag is átélhetjük egy háború legádázabb pillanatait, a Dunkirk azonban pontosan ezt éri el: a lehetetlent! Minden egyes snitt, kameraszög, és szereplő játéka – az újoncok: Fionn Whitehead, Harry Styles és a nagy öregek: Kenneth Branagh, Mark Rylance, Tom Hardy egyaránt – azt érezteti velünk, hogy ott vagyunk mellettük a vásznon. A bombák melletted robbannak, hasalsz a parton, és közben nem tudhatod, hogy a gyilkolás sodró lendülete mikor ragad el téged is a halálba.

„Mindannyian megpróbálunk az adott pillanatban létezni, a szereplőkkel együtt átélni mindent, az ő szemükön keresztül figyelve az eseményeket.” – nyilatkozta Nolan a Fandangónak.
 

 

Senki sincs biztonságban, nincsenek aranylepelbe bugyolált sztárok, akiket el kell vinni a végső célig, esendő vagy, mint a legcsekélyebb statiszta.

Mindezt a bizonytalanságot és átszellemülést – igen, itt te is a háború résztvevője vagy – még magasabb szintre emeli az Oscar-díjas Hans Zimmer! A zeneszerző a Csillagok között órakattogását felidézve – de nem másolva! –, egyre vadabbul kalapáló taktusokkal rúg mélyebbre mindenkit a cselekményben! Szinte már belefulladsz a váratlan események és fájdalmak támadásába, amit az egyre hangosabb és letaglózóbb zene csak felerősít! Nincs pihenés, nincs feloldás. Ahogyan a csatatéren, a moziban sem állíthatsz le semmit, be kell fogadnod ás túl kell élned a képek hadjáratát! Zimmer és Nolan párosítása immár negyedik alkalommal bizonyítja be, hogy együtt akár a világot is meghódíthatják.

Egy szó, mint száz: a Dunkirk pont az a film, amiért érdemes moziba járni, rajongani, és kiégetni magadat érzelmileg! Hosszú ideje ez az az alkotás, ami teljesen kiforgatott minket, Nolannek pedig most már komolyan érik az Oscar-győzelme! Mi már most odaadnánk neki az aranyszobrot, mert igazak a mendemondák, amit már napok óta suttognak a külföldi újságírók: Christopher Nolan tényleg korunk egyik legzseniálisabb rendezője lett!

A Dunkirk-et holnaptól, vagyis július 20-ától már te is megnézheted a mozikban!
 

Képek: InterCom

Legnézettebb videók