Műsorújság
RTL Most

Fekete Párduc kritika, avagy Az oroszlánkirály újratöltve

A fiatal afrikai király igyekszik beletanulni az uralkodásba, amiben halott apjának szelleme segíti, de valaki a trónjára tör... Ismerős a sztori? Nem véletlenül! Spoilermentes kritikánk következik a Marvel legújabb alkotásáról.

A Fekete Párducról meglepő híreket hallhattunk külföldről: rekordokat döntögető jegyeladás, a gonosz már-már Heath Ledger Jokerét idézi, stb. Nem értjük a dolgot.

A Fekete Párduc az Amerika Kapitány: Polgárháborúban debütált 2016-ban, és badass karakterként ismerhettük meg, Chadwick Boseman alakításában. Azóta mozikba került a Doctor Strange, A Galaxis őrzői 2, a Pókember: Hazatérés és a Thor: Ragnarok, az idei dömpinget pedig a Párduc indítja.

A történet nincs túlbonyolítva: adott Wakanda, a vibrániumnak (ebből készült Amerika Kapitány pajzsa) köszönhetően rendkívül fejlett szuperváros Afrikában, amit lakói elmaradott településnek álcáznak a kíváncsiskodó szemek előtt. Ennek királya T'Challa, aki Fekete Párducként jár-kel a világban, és oszt igazságot. Igen ám, de a trónra másnak is fáj a foga: Erik Killmonger (Michael B. Jordan) szerez magának egy high-tech Párduc páncélt, aztán mehet is az aprítás.

Szerencsére ennél azért többről is szól a film: a színesbőrűek elnyomásáról, a nagy erő-nagy felelősség kérdésköréről, és arról, mit lehet feláldozni, és mit nem a nagyobb jó érdekében. Mindez egy Oroszlánkirály köntösbe bújtatva, Afrikában, családi drámákkal megfűszerezve. Az akciójelenetek látványosak, a zene remekül passzol, az afrikai hangulat pedig totál átjön, de.

Valahogy mégsem áll össze izgalmas, kihagyhatatlan filmmé a Fekete Párduc. A főszereplő néhol érthetetlen módon viselkedik, a főgonosz ugyan jobban kidolgozott, mint pl. Mikkelsen Kaecilius-a volt a Doctor Strange-ben, de erős túlzás azt állítani, hogy ő lenne a legjobb a Marvel univerzumban, Jordan alakítása pedig közel sincs Ledgeréhez.

És ami ennél is nagyobb probléma: semmit sem veszítünk, ha nem nézzük meg a filmet, nem ad hozzá olyan érdemi dolgot a Marvel univerzumhoz, amit ne lehetne elintézni egy fél mondattal a következő Bosszúállókban. Kár érte, mert a karakter izgalmasnak ígérkezett a Polgárháborúban, a saját filmjében viszont már kevésbé az. Sőt, már-már unalmas. Egy próbát persze megér, de nem ez az alkotás fog új rajongókat szerezni a Marvel filmeknek. Szerintünk.

Február 15-től a mozikban!

Legnézettebb videók