Műsorújság
RTL Most

Az Apáca kritika – Whoopi Goldberg beájulna!

Ugyan a film saját logikája szerint már a legelején véget érhetne, de ettől függetlenül nem bántuk meg, hogy végignéztük!

Már csak azért sem, mert a film közben szemügyre vehettük a legújabb ScreenX technológiát is a Cinema City Arénában: ez nem más, mint egy olyan mozis megoldás, ahol az oldalfalakra is vetítenek, így nagyobb a látótér film közben! A ScreenX-ről bővebben is írunk majd, de most maradjunk eredeti témánknál.

Az Apáca a Démonok között univerzumában játszódik: ugyebár 2013-ban robbant be a köztudatba a Démonok között, amit 2014-ben követett az Annabelle, aztán 2016-ban a Démonok között 2., tavaly megkaptuk az Annabelle 2: A teremtést, idén pedig Az Apácát. Mit is szeretünk a korábbi filmekben? Hogy igaz történeten alapszanak, ergó „hihetőek”, illetve hogy nem jumpscare-ekkel (hirtelen fény és hanghatások) ijesztegetnek, hanem feszült jelenetsorokkal és hangulattal.

 


Nos Az Apáca az első olyan rész a filmsorozatban, ami nem igaz történeten alapszik, de ez cseppet sem zavaró. A fiktív sztori az ’50-es években játszódik, amikor is gyanús körülmények között öngyilkos lesz egy apáca egy román kolostorban. Burke atya (Demián Bichir) és Irene nővér (Taissa Farmiga) azt a feladatot kapja a Vatikántól, hogy nyomozzák ki a dolgot, így ellátogatnak a kolostorba, ahol egyre furcsább dolgok történnek...

Talán már kitaláltátok, hogy ebben nem kis szerepet játszik az apácaformába bújt démon is, akivel először a Démonok között 2-ben, majd az Annabelle 2-ben találkozhattunk. Nos, a démon csak úgy tud világunkra szabadulni, ha megszállja valakinek a testét, amit már az első percekben megtehetne, de valamiért mégsem teszi. Mondjuk úgy nehéz lett volna másfél órás filmet forgatni belőle, ugyebár.

 


Ha ettől a logikátlanságtól eltekintünk, egész kellemes élményben lesz részünk: erős az atmoszféra, a hangulat, remek paráztatós jeleneteket kapunk (csak 2 jumpscare!), a román kolostor és helyszín kellően nyomasztó, Demián Bichir hitelesen hozza a papfigurát, Taissa Farmiga pedig az apácának készülő fiatal lánykát. Apropó Farmiga...

„Nos, a név ismerős, de már az idejét sem tudom, mikor hallottam utoljára…” – Ja de! A többi filmben ugyanis Vera Farmiga, Taissa nővére játssza Lorraine Warrent, és Taissa egy az egyben úgy néz ki, mint Vera fiatalabb kiadása, ezért azt gondoltuk, karaktereik kapcsolódnak majd egymáshoz, de mint kiderült nem. Mindenesetre vicces!

 


Egy szó mint száz: Az Apáca mindenkinek tetszeni fog, akiknek az eddigi Démonok között filmek is tetszettek, de új horror-klasszikus nem született. Mindenesetre kíváncsian várjuk az univerzum további bővülését: jövőre érkezik az Annabelle 3., már dolgoznak a Démonok között 3-on, illetve kapunk egy The Crooked Man filmet is (a Démonok között 2-ből a kalapos-esernyős rém).

Az Apáca mától, szeptember 6-tól látható a mozikban, a Cinema City Arénában pedig ScreenX verzióban is vetítik!

Legnézettebb videók