Műsorújság
RTL Most

Adam Driver-t ismét főszerepben láthatjuk!

A Star Wars csillaga új filmmel jelentkezik, melynek bemutatására nem is akárhol került sor, a Cannes-i Filmfesztiválon láthatta először a nagyérdemű!

Jim Jarmusch legújabb filmje a Paterson egy buszsofőr életét mutatja be olyan intimitással, amely eddig nem volt jellemző a rendezőre. Az apró változtatások jelenetről jelenetre és a hosszabb szünetek, valamint a melegség és a melankólia Jarmusch védjegyévé váltak az évek során és ezt ezúttal is megkapjuk a Paterson című művétől. A főszereplőként remekelő, ezúttal visszafogottabb Adam Driver és a rendező zseniális fesztelen elképzelései segítik a buszsofőrt, és a róla szóló filmet Jarmusch legérdekfeszítőbb jellemrajzává tenni a Hervadó Virágok című filmje óta!

Nem kell sokat tépelődnünk a sztorin ahhoz, hogy felismerjük, hogy mind a színész, mind pedig a készítő legszemélyesebb munkájáról van szó!

Márpedig a történet sem semmi, a cselekmény tulajdonképpen Patersonra, a buszsofőrre és annak kisvárosi életére korlátozódik, láthatjuk munka közben, az útjait, ahogyan vezeti a buszát, valamint ahogy boldog házasságban él terhes feleségével, Laurával (Golshifteh Farahani) és a kissé goromba mopszlijukat, Marvint is, akinek passzivitása adja többek között a film komikumát.

Míg Laura próbálja beteljesíteni régi álmát, hogy country csillag legyen, valamint hobbijának a cukrászatnak él, addig Paterson a buszvezetésen kívül nem igazán mutat ambíciókat. Valójában minden napja ugyanabból a rituáléból áll, kezdve a szerelmi életével, a kutyasétáltatáson át egészen addig, amíg a szomszédos bárba be nem tér. Itt a Doc nevű csapossal a szokásos témák merülnek fel köztük, amit már a rendezőtől is megszokhattunk, mint pl.: szerelem, televízió, Iggy Pop stb. A két barát kénytelen elviselni a bár többi vendégének gondjait, ekkor tudjuk meg, hogy főhősünk hajlamos mások életének a kontextusába helyezni a sajátját.

 


Az egész történet úgy épül fel, hogy maroknyi problémák kerülnek elő, apránként, lassan tovább fűzve a cselekményt, amit nem szakít meg semmilyen nagyobb történés, ütemesen épül fel, amíg el nem érünk a tetőponthoz! Ami nem más, mint Paterson hosszú küzdelmes útja afelé, hogy megtalálja önmagát és kifejezze magát művészileg bármi áron!

Bár a rendező sosem a pörgős párbeszédekben tűnt ki, és sokan most úgy gondolhatják, hogy ez egy nem túl izgalmas, esetlen sztori, szerintünk pont ez adja majd a film báját, amihez hozzá jön még Driver karizmája és nyurga alakja, amely tökéletesen beleillik Jarmush eddigi filmalakjai közé.

Bizony Driver-re jó lesz oda figyelni, hiszen nemcsak a már említett Star Wars újabb részében kap főszerepet, de évről évre egyre több filmben csillogtatja meg tehetségét!

Összességében pedig, egy érdekes megoldásokkal, - a buszsofőr szemszögéből felvett járművezetés - a szokásos párbeszédekkel, szerethető karakterekkel és remek színészi alakításokkal kecsegtet a Paterson!

Nekünk pedig van egy olyan sejtésünk, hogy Adam Driver hamarosan a „nagyok” közé kerül, ha eddig még nem tette volna meg!

Forrás: Indiwire.com
Képek: Tumblr

 

Legnézettebb videók