Műsorújság
RTL Most

40 éves a Taxisofőr: újra együtt a szereplőgárda!

A ma már kultfilmnek tekinthető alkotás most ünnepli 40. évfordulóját, melynek tiszteletéből az alkotók és mi is felelevenítjük, miért is kiemelkedő és maradandó filmélmény Scorsese mozija!

A szakmában eltöltött évei során megállapíthattuk Scorseséről, hogy akárcsak Woody Allen, ő is igazi szerelmese a "Nagy Almának". Nem történt ez másképp a Taxisofőr című filmben sem, ahol nagyobb jelentősége van New York városának, mint ahogy azt először gondolni véljük.

Az évek során a város utcaképe jelentős mértékben megváltozott, így a film egyfelől tekinthető kordokumentumnak, másrészről azonban arról sem feledkezhetünk meg, hogy nem egy tehetség köszönheti karrierjét az alkotásnak.

Kezdjük hát a rendezővel, Martin Scorsesével, akinek első jelentős sikere az 1976-os Taxisofőr, vagy vegyük például Jodie Fostert, aki csupán tizenkét éves volt, amikor a filmben eljátszotta Irist a gyerekprostituáltat, akit Robert De Niro, Travis Bickle nevű karaktere próbál meggyőzni arról, hogy hagyjon fel hivatásával és keresse meg családját.

Kép: Vanity Fair Twitter
 

Ha pedig De Niro, érdemes megemlíteni, hogy az 1975-ös Keresztapa II sikere után - amikor bezsebelte az Oscar-díjat a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában – rögtön újabb akadémiai jelölést hozott neki a legjobb férfi főszereplő kategóriájában!

Foster egyébként elárulta, szerinte ma már képtelenség lenne leforgatni a filmet, és nemcsak azért, mert valóban De Niro vezette a taxit, aminek hátsó ülésén Scorsese foglalt helyet! Ugyanis a rendező feltűnik egy cameo szerepben, egy férfit alakít, aki a taxiból figyeli a feleségét, akit meg akar ölni.

„Manapság sokkal nehezebb az utcán filmezni, ott a sok paparazzi például, persze megértem, hogy mindenki New Yorkban akar filmezni, hiszen ez egy nagyszerű hely erre!” – mondta a színésznő.

Pedig eredetileg Los Angelesben terveztek forgatni, azonban az alkotóknak be kellett látniuk, hogy a taxik New Yorkra jellemzőbbek. A Taxisofőr sikere többek szerint abban rejlik, hogy a vietnámi háború után lefestett Amerika és a ’70-es évek közepe még ma is érdekes és akár aktuális is lehet, valamint a főhős által képviselt eszmék és tulajdonságok is egyedivé teszik a művet.

„Bickle karaktere egy kívülálló, akinek az életébe való betekintéssel egy elkínzott lelket pillanthatunk meg, aki megpróbálja alakítani a történelmet, azt hiszem a hozzá hasonló személyiségek prototípusának mondhatjuk.” – nyilatkozták az alkotók.

Cybill Sheperd színésznő, aki a csinos politikai aktivistát Betsy-t játssza, hozzátette:

„A film és a története még mindig friss tudott maradni, semmi sem vált elavulttá a filmben. A tény, hogy egy ilyen különleges szereplőgárdával, egy igazán szokatlan sztorit készíthettünk el, önmagáért beszél. Nem hiszem, hogy bármi is hasonló lehetne ehhez!”

Arról nem is beszélve, mennyi emlékezetes jelenetet és szállóigét köszönhetünk az alkotásnak. Ilyen például az egyébként, a színész által pusztán improvizált szöveg a „Hozzám beszélsz?”,amit azóta is rajongók tömkelege kér minden nap De Nirótól!

Egyébként egy amerikai besorolás alapján ez a mondat a legemlékezetesebb filmes szállóigék listáján a 10. helyezett, ugyanakkor egy magazin 100 leghíresebb filmes idézet listáján a 8. helyre került.

Csodálkozunk hát, ha ennyi év után is ilyen hatással van a nézőkre, a nagysikerű Taxisofőr című film? Mi most biztosan újra nézzük!

Forrás: The Hollywood Reporter
Képek: Twitter, Tumblr

Hasonló videók

  • Ben Randall (Kevin Costner), a legendás vízi mentő egy szerencsétlen bevetés során elveszíti egész csapatát. Ben beleveti magát a tanításba, de szabadelvű oktatási módszerével rövid időn belül felborítja a gondosan kidolgozott tantervet. A csoport egyik tagja, a fiatal úszóbajnok Jake Fischer (Ashton Kutcher), akinek eltökélt szándéka, hogy ő legyen a legjobb a csapatban. Fischer nem könnyű eset, de Randallnek kemény munkával sikerül elérnie, hogy a fiúból valóban elhivatott vízi mentő váljék.

  • Dave Harken (Kevin Spacey) megalomán marketinges, Dr. Julia Harris (Jennifer Aniston) szexmániás fogorvos, Bobby Pellitt (Colin Farrell) pedig mindent tönkretesz maga körül. Ők hárman a világ legutálatosabb főnökei. Kurt (Jason Sudeikis), Nick (Jason Bateman) és Dale (Charlie Day) a szenvedő alkalmazottak, akik felbérelik Jonest (Jamie Foxx) három piszkos munkára. Jones azonban csak tanácsadóként hajlandó közreműködni, és azt tanácsolja, egymás főnökeit tegyék el láb alól. Az amatőr banda a sorozatokból vett fogásokkal vág neki a feladatnak.

  • Kalifornia lakói mindenre fel vannak készülve, csak erre a katasztrófára nem. Amikor 9-es erősségű földrengés dönti romokba San Franciscót, Ray, a profi pilóta (Dwayne Johnson) és válófélben lévő felesége, Emma (Carla Gugino) vállalják a lehetetlent. Megpróbálják felkutatni és megmenteni a romok között maradt lányukat. De amikor azt hiszik, túl vannak a nehezén, akkor jön csak a java.

  • Dastan (Jake Gyllenhaal), az utcagyerekből lett herceg kénytelen szövetségre lépni a gyönyörű, de veszélyes Taminával (Gemma Arterton), hogy megmentsék pusztulástól az egész világot. A veszélyt maga a herceg okozta, akit a gonosz Nizam (Ben Kingsley) csellel rávett, hogy eressze ki a mágikus homokórából az idő homokját, ami az egész ország lakosságát félelmetes démonokká változtatta. Dastanon a sor, hogy helyrehozza a hibáját, ám ehhez az idő tőrjére és őrzőjére, Taminára is szüksége van.

  • A pesti bérházak rengetegében áll a Parkoló. A Parkoló ura Légiós (Lengyel Ferenc) egy saját kis birodalmat hozott létre a tűzfalak tövében, és nem akarja, hogy a külvilág káosza betörjön ide. Egy nap azonban olyan vendég érkezik, aki felforgat mindent. Imre (Szervét Tibor), a gazdag üzletember 1968-as Ford Mustangjának keres biztonságos parkolóhelyet. Hamarosan egy fordulatos, meglepetésekkel teli párbaj veszi kezdetét a belváros két magányos harcosa között a hullámpalával fedett parkolóhelyért.

  • Turk Henry (Antonio Banderas), a híres rocksztár Chilében nyaral. A gondtalan napoknak azonban egy csapásra vége szakad, amikor szupermodell felesége, Sheila (Olga Kurilenko) emberrablók fogságába kerül. A helyi hatóságok tehetetlenségét látva a rocksztár akcióba lendül, hogy megmentse feleségét.

  • Will Turner (Orlando Bloom) és Elizabeth Swann (Keira Knightley) összefognak régi ellenségükkel, Barbossával (Geoffrey Rush), hogy megmentsék Jack Sparrow kapitányt (Johnny Depp) és Bill Turnert. Ehhez azonban szükségük van a világ végére vezető térképre, amire a titokzatos sárkányasszony is igényt tart. Will és Barbarossa végül a tengerfenéken találja meg Jack Sparrow kapitányt és hajóját, a Fekete Gyöngyöt. Árulás és hűtlenség között navigálva szövetségeseket keresnek, hogy megvívják utolsó döntő csatájukat.

  • A gyönyörű és tiszta szívű fiatal lány, Demóna (Angelina Jolie) idilli körülmények közt nevelkedik, ám egy nap hadsereg szállja meg a királyságot. A népét védelmező Demóna hamarosan árulás áldozatává válik, amelynek hatására szíve kővé változik. A lány és az ellenséges király örököse közt ádáz küzdelem veszi kezdetét. Demóna bosszúból megátkozza ellenfele újszülött kislányát, Csipkerózsikát. Ahogy a gyermek kezd felcseperedni, Demóna kénytelen rádöbbenni, hogy Csipkerózsika kezében van a királyság békéjének és saját boldogságának a kulcsa is.

  • Istenek, szörnyek, varázslat és téboly uralja a Nílus völgyének palotáit Egyiptomban. Széth (Gerard Butler), a sivatag könyörtelen istene az egykor békés és virágzó birodalmat káoszba és pusztulásba taszítja. Lázadó halandók egy csapata a vakmerő tolvajjal, Bekkel (Brenton Thwaites) az élen, szövetkezik Hórusszal (Nikolaj Coster-Waldau), hogy megállítsák a kegyetlen nagyurat. A Széth és csatlósai ellen vívott háborúban megjárják a mennyet és a poklot is, ahol isteneknek és halandóknak egyaránt bizonyítaniuk kell bátorságukat és állhatatosságukat, hogy felül tudjanak kerekedni a végső ütközetben.

  • A hidegháború csak átverés volt, az igazi veszély kívülről fenyeget. Az U.N.C.L.E nevű titkos kémszervezet ügynöke, Napoleon Solo (Henry Cavill) ezért kénytelen közös bevetésre indulni az orosz Ilja Kurjakinnal (Armie Hammer). Egy nemzetközi bűnszövetkezet a III. világháború kirobbantására készül. A páros nem hibázhat, és csupán egyetlen nyom áll rendelkezésükre. Mielőbb meg kell találniuk az eltűnt német tudós lányát, aki segíthet behatolni a bűnszervezetbe.

Legnézettebb videók