Műsorújság
RTL Most

Vihar van az Antarktiszon – Rakonczay Gábor már készenlétben van!

Az élelem kiporciózva, a felszerelés előkészítve, minden készen áll arra, hogy Rakonczay Gábor nekivágjon a Magyar Déli-sark Expedíciónak, amikor jön a hír, hogy vihar van az Antarktiszon.

Nem eget rengetően nagy vihar, de „rossz” irányból fúj a szél, é s ez arra pont elég, hogy az orosz repülőgép ne tudjon biztonságos körülmények között leszállni. A berepülés eredeti napja vasárnap lett volna, de a vihar miatt szó volt róla, hogy előre hozzák szombatra (ez végül nem történt meg), vagy eltolják – akár néhány nappal is.

 „Mostantól folyamatos a készenlét, de nem tudni, hogy ez meddig fog tartani – mondta Rakonczay Gábor. – Lehet, hogy órákig, de az is lehet, hogy napokig. Nincs ezzel baj, benne van a pakliban, igaz, hogy minél tovább kell várnunk, annál tovább marad a gyomromban ez a furcsa bizsergés – hiszen most hosszú hetekig nem látunk embereket és színeket, csak a havat –, ami elmúlik majd, ha felszáll a gép. Ez mindig ilyen, hozzászoktam a korábbi expedíciók alkalmával.”

Az elmúlt napok egyébként a felkészülés jegyében teltek Punta Arenasban: amikor az expedíció mind a négy tagja végzett az előkészületekkel, mindenki csomagját tüzetesen ellenőrizték a szakemberek, a zoknitól az utolsó adag élelemig.

„A többiek csomagját nagyon átnézték attól kezdve, hogy az ő méretük-e az aláöltözet, és a kabát meg a zokni, de mire azzal végeztek, az enyémre már nem maradt idő, úgyhogy egy másik vezetőt kértek meg, hogy foglalkozzon az én csomagommal – mesélte Gábor. – Ám mivel tudta, hogy én nemrég részt vettem egy hasonló expedíción Grönlandon, és hogy jó néhány szóló-úton túl vagyok, csak néhány szúrópróba-szerű kérdést tett fel, és amikor azokra kielégítő választ kapott, az én csomagomat megfelelőnek találta.”

 


Ezek után mindent átszállítottak a hangárba, ahol az élelmiszert és a szánokat tárolják, és lemérték őket. Gábor szánja (az összes csomagjával megpakolva) 84.9 kilogramm, ebből kell gazdálkodnia a rajtot követő körülbelül ötven nap során – várhatóan ennyi idő alatt érik majd el gyalogosan a szárazföld partjáról indulva a Déli-sarkpontot. Érdekesség egyébként, hogy ebben a 84.9 kilogrammban nincs benne az a ruha és síléc, amelyben az expedíció 980 kilométeres távját teljesítik, ugyanis az extrém sportolók már abban utaznak, tehát azt nem kellett becsomagolni.

„A beszállókártyánk megvan, és megvolt az utolsó eligazítás is – tette hozzá Rakonczay. – A felszerelés és az élelmiszer már a repülőben, a csapat pedig innentől készenlétben várja az indulást. Jelenleg az antarktiszi bázison negyven csomós szél fúj, ötvenöt csomós befújásokkal, és a repülő biztonságos leszállásához jelenleg nem megfelelő a szélirány. A következő információt vasárnap este kapjuk...”

Az RTL Klub Fókusz című műsorának stábja is elkíséri Rakonczay Gábort a rajtra, úgyhogy a televízióban és a csatorna online felületén is követhetik a nézők a magyar extrém sportoló kalandjait.

Legnézettebb videók