Műsorújság
RTL Most

Üzenet az Antarktiszról – Szembeszél és expedíciós sirály

A szél a tizedik napon nem oldalról, hanem a Déli-sark felől, vagyis élesen balról és szemből fújt – megnehezítve Rakonczay Gábor dolgát, aki az erős szintemelkedés ellenére is megtett 15.5 kilométert.

A hét, étkezésekkel megszakított szakasz ezen a napon több volt, mint elég a Déli-sarkpont felé vezető expedíció résztvevői számára.

„Ma is négy menetet vezettem, ami brutál nehéz volt, mert elég emberpróbáló a mély hóban, a bordák között elöl menni és taposni az utat – mondta Rakonczay Gábor. – Ma nagy örömet szereztem a csapatnak, mert amikor a nap felénél alig álltam a lábamon és megkérdezték, hogy fáradt vagyok-e, beleegyezően bólintottam… Aztán egyből eszembe jutott, amit Fa Nándi mondott, amikor elkezdtem az ultrafutást és meséltem neki a Lubics Szilvi-féle ultratáborról, hogy bírom én, csak minden futóedzés végére elég rendesen kikészülök. És akkor Nándi azt mondta: nem baj, csak el ne mondd nekik… Azóta ez sokszor eszembe jut. Hasznomra volt Grönlandon és most itt is. Szóval, amikor láttam, hogy úgy érzik, most végre megfogtak, elvettem a tájolót, magamra csatoltam és mondtam, hogy már el is múlt a fáradtság. És vezettem még két szakaszt. Ez elég hatásosnak bizonyult, magamban pedig azt gondoltam, nem kirándulni jöttünk és éjszaka majd kipihenem a fáradtságot.”

A csapat jelenleg három méterre van az 1000 méteres tengerszint feletti magasságtól, és 500 kilométerre az óceántól, ezért volt különös az esemény, ami velük történt ezen a napon. A kietlen tájon, a hó birodalmában egyszer csak átrepült fölöttük egy madár.

„A sark felől jött és a part felé repült, az egész néhány másodpercig tartott, mert a széllel irtó sebesen tova is tűnt – tette hozzá Gábor. – Ez az a hely, ahol biztosan semmilyen élőlény nem él, mert körülbelül ötszáz kilométerre van az óceán, erre elhúz felettünk valaki. Az is lehet, hogy mind a négyen egyszerre képzelődtünk, de esélyesebb, hogy egy expedíciós szándékú sirállyal találkoztunk...”


Kattints ide, és kövesd a legfrissebb híreket az expedíció hivatalos oldalán!
 

Legnézettebb videók