Műsorújság
RTL Most

Rakonczay Gábor: „Már karnyújtásnyira van a kaland”

Az extrémsportoló már az Antarktiszon van és most elolvashatod első naplóbejegyzését az expedíció kezdetéről.

„Végre megtörtént. Megérkeztünk a kietlen és fagyos Antarktiszra – a legszárazabb, leghidegebb, legfehérebb és legingerszegényebb kontinensre. A helyre, ami minden ismerttől a létező legtávolabb van, amiről ember csak álmodhat” – ez Rakonczay Gábor első naplóbejegyzésének első néhány sora.

A magyar extrém sportoló gépe hétfőn, magyar idő szerint este 8 órakor szállt le a Union Gleccser melletti jégre, ahonnan társaival együtt lánctalpas jármű szállította a bázisra. Eligazítás, majd késői ebéd vagy inkább korai vacsora következett, az expedíció résztvevői elfoglalták a sátraikat. Napsütésben, a kék ég alatt, mínusz 14 fokos hőmérsékletben, amit a szél miatt mínusz 21 foknak lehetett érezni.

„Itt a helyszínen már karnyújtásnyira van a kaland, amellyel nagy álmom válik majd valóra, de az elmúlt két nap még így sem volt könnyű – vallotta be Rakonczay. – Bármennyire alapos is volt a felkészülés, azért nem volt könnyű elhagyni a civilizációt. Egyfajta önkéntes száműzetés ez a biztonságos világból, amely sok mindent mozdít meg legbelül. Felértékelődnek az eddig semminek tűnő apróságok, mintha minden színesebb volna, mint előtte. A kalandnak persze van egyfajta hívása, ugyanakkor a megszokott valóság hosszú időre elvész.”

Az újdonság varázsa és a biztonság küzdelme ez, de közben az expedíció résztvevői tudják, hogy csak az új, csak az ismeretlen hoz fejlődést.

Az ugrás előtti pillanatban vagyunk.

Az expedíció négy tagja hamarosan elindul, hogy a szárazföld, vagyis az Antarktisz széléről indulva, ötven nap alatt megtegyen körülbelül 980 kilométert, és elérje a Déli-sarkpontot.

„ A horizonton túl vár minket valami nagyszerű dolog, de csak úgy fedi fel magát, ha vesszük a bátorságot és módszeresen haladunk felé. Előre, az ismeretlenbe…” – ez az üzenet (és a többi is) már a műholdas átjátszón keresztül érkezett haza, amivel Gábor tartja majd a kapcsolatot az itthoniakkal, és egyáltalán a külvilággal. Ezt az átjátszót kapcsolja össze LG G7 Thinq típusú készülékével, amit ezek után úgy használ az Antarktiszról, mintha csak a belvárosból üzenne. Csak jóval zordabbak a körülmények és sokkal hidegebb van, tehát embernek és technikának egyaránt sokkal nagyobbak a kihívások.

Legnézettebb videók