Belföld

Az ügyészség börtönbe küldené Varga Mihály és Palkovics László embereit

rtl.hurtl.hu

2024. április 9. 6:38

Az ügyészség szerint pénzügyminisztériumi osztályvezetők, főosztályvezető-helyettesek és egy főosztályvezető is részese volt a jól szervezett korrupciós hálózatnak.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi beosztottjai érintettek abban a korrupciós ügyben, melyben az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kér tucatnyi személyre, köztük osztályvezetőkre és főosztályvezető-helyettesekre, akiket korrupciós tevékenységekkel vádolnak. A korrupciós hálózat fő célja az volt, hogy uniós támogatásokhoz juttassanak egyes cégeket kenőpénzekért cserébe, írja a 24.hu.

Az elsőrendű vádlott, egy pénzügyminisztériumi referens jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot pályázatírókkal és projektmenedzserekkel. A rendszer lényege az volt, hogy milliós összegekért cserébe elintézték a pályázati győzelmeket és az ezzel kapcsolatos ellenőrzések lefolytatását a cégek számára kedvező módon.

Az elsőrendű vádlott különböző módszerekkel próbálta elfedni tevékenységét, például titkos mobiltelefonokat használt és különböző kódneveket alkalmazott. A hálózat több kormánytisztviselőt is bevonva kontrollálta a pályázatok helyszíni ellenőrzését. A vádirat szerint az ügy összesen 108 uniós forrásból finanszírozott pályázatot érintett, valamint további 8 állami forrásból finanszírozott pályázatot.

A korrupciós bűncselekmények összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

Az ügy egyik érdekessége, hogy a volt pénzügyminisztériumi helyettes államtitkárt, Karsai Tamást „Kékszakállként” emlegették a vádlottak. Őt 4 év letöltendő börtönbüntetéssel fenyegeti az ügyészség, valamint pénzbüntetést és vagyonelkobzást is kértek rá.

A további vádlottak között szerepel Barta-Eke Gyula, aki korábban az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-t vezette. A vádirat szerint ő különböző uniós pályázatokhoz előminősítési tanúsítványokat adott ki milliós összegekért cserébe, ezzel segítette a korrupciós tevékenységet. Az ügyészek 5 év börtönbüntetést és vagyonelkobzást kértek rá.

Vancsura Istvánt, Hadházy Ákos egykori szövetségesét is vádlottként említik az ügyben, pénzmosás vádjával. A vádak szerint segédkezett a korrupcióval szerzett pénz tisztára mosásában. Az ügyészek 7 év börtönbüntetést indítványoznak ellene.

Az érintettek tagadják a vádakat, szerintük politikai célzattal, bosszúból indult ellenük eljárás.

Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az iCon gazdaságpolitikai konferencián Sopronban 2024. január 27-én. Fotó: Filep István / MTI

#Belföld#varga mihály#palkovics lászló#ügyészség#börtön

Címlapról ajánljuk